avontuurlijke wandelingen met kinderen in België

Tijdens corona zochten we naar avontuurlijke wandelingen met kinderen in België. Samen op stap in de prachtige wereld van de ongerepte natuur en buitengewone landschappen van België. Ontdek met de kinderen de geheimen van de betoverende bossen, verken schilderachtige paden langs kabbelende beekjes en ontmoet fascinerende dieren in adembenemende natuurgebieden.

Ardennen

Wandelen in Aywaille – Le Ninglispo

Eén van de mooiste en avontuurlijkste wandeling met kinderen in België vind je in de Belgische Ardennen. Aywaille is een prachtige plaats en staat bekend om zijn prachtige natuur en de rustige omgeving. Deze populaire wandelroute Le Ninglispo is genoemd naar de gelijknamige rivier.

Je wandelt langsheen Le Ninglinspo, een bergriviertje in de provincie Luik, doorheen het prachtig groene heuvellandschap rond Aywaille. Een must voor iedereen die de Ardennen bezoekt.

Onze tips

 • Het vertrekpunt voor deze avontuurlijke wandeling met de kinderen is op een parking langsheen de weg tussen Remouchamps en Stoumont, in een dorpje genaamd Sedoz (tevens de naam van de straat).
 • De wandelroute is ongeveer 14 kilometer lang en biedt een combinatie van bossen, weiden en rotsachtige paden. Onderweg kom je verschillende watervallen, stroomversnellingen en natuurlijke zwembaden tegen. Via kleine bruggetjes steek je regelmatig de rivier over.
 • De route is over het algemeen goed gemarkeerd met gele borden en pijlen. Volg de bewegwijzering om op het juiste pad te blijven.
 • Houd er rekening mee dat sommige delen van het pad rotsachtig en glad kunnen zijn, dus het is raadzaam om stevige wandelschoenen te dragen.
 • Onderweg vind je enkele picknickplaatsen waar je kunt stoppen om te genieten van een maaltijd of een rustpauze kunt nemen.
 • Als je niet de hele 14 kilometer wilt wandelen, zijn er verschillende punten waar je de wandeling kunt inkorten en terug kunt keren naar het startpunt.
 • Vergeet niet om voldoende water en snacks mee te nemen, evenals een kaart of een wandelapp voor navigatie.
 • Wanneer je de de rivier de Ninglinspo hebt verlaten, kan je even tot rust komen met bij het panoramisch uitkijkpunt Drouet. Deze biedt je een indrukwekkend uitzicht over de vallei.
 • Neem extra kousen en schoenen mee. Veel kans dat de kinderen even in het water spelen en dammen bouwen.

Let wel op: de wandeling is best uitdagend, dus voor heel jonge kinderen is de volledige wandeling misschien niet geschikt, je moet veel klimmen en dalen.

De mooiste vakantiewoningen te huur in de Ardennen.

Wandelen in Nismes – Fondry des Chien

​Hou je van klimmen en klauteren, ben je op zoek naar een avontuurlijke wandeling met je kinderen in België? Dan ben je bij het natuurpark van Viroin-Hermetin op de juiste plaats. Het grote zinkgat van 100m lang op 20m diep is ontstaan door het jaren ontginnen van ijzererts waardoor na een lange tijd enkel de kalkrotsen zijn overgebleven. Fondry des Chiens wordt ook wel “Klein Zwitserland” genoemd vanwege zijn opvallende rotsformaties en spectaculaire landschap.

Wij volgden de rode rechthoek wandeling, deze is in combinatie met een bezoek aan het zinkgat 16 km lang een eerder voor de oudere kinderen.  Vanaf het westelijke uitzichtpunt heeft u een prachtig panorama van de omgeving. Het tweede deel van de wandeling toont afwisselend beboste heuvels, open platteland en oude ruïnes van een burcht. U doorkruist eerst velden, dan een bos en komt uit op een schitterend uitzichtpunt La Roche aux Faucons. Vanaf dit punt kijkt u oostwaarts, richting Olloy.

Onze tips

 • Wees dan ook voorzichtig met de natuur en blijf zo veel mogelijk op de wandelpaden, want je zal vaak gewezen worden op plaatsen waar opgravingen bezig zijn.
 • Parkeren kan vlakbij fondry des chiens, in Rue Orgeveau volg de pijltjes Nordic Walking of Fondry des Chiens, indien de straat is afgesloten kan je parkeren in het centrum van het dorp
 • Het is mogelijk om door de kloof te wandelen en de verschillende paden te volgen die door het gebied lopen. Er zijn aangegeven wandelroutes en borden die informatie geven over de geologie en de flora en fauna van de omgeving.
 • Het gebied is ook een paradijs voor vogelliefhebbers, omdat het diverse vogelsoorten herbergt, waaronder de slechtvalk en de steenarend.
 • Draag steeds stevig wandelschoenen, sommige delen kunnen kunnen steil en oneffen zijn.

Zin in een andere of kortere wandeling? Bij de site van Fondry des chiens vind je hierover nog meer informatie.

Wandelen in het Bos van Libramont

Sneeuw in België!

In Libramont-Chevigny kan je avontuurlijk wandelingen met de kinderen in België maken. Hier kan je heerlijk genieten van de sneeuw, maar met weinig volk! Geen overvolle bossen en paden om te genieten van het mooie witte landschap.

Onze wandeling start bij startpunt is bij Rue du Bois, vlakbij de brandweerkazerne. Je vertrekt richting het grote bos en vanaf daar heb je tal van wandelmogelijkheden. Heel veel verschillende rustige paadjes, wij hebben ons gebaseerd op de wandelroute van  hikes_and_mountains van 12 km gewandeld. 

Onze tips

 • Voorzie extra sokken.
 • Niet voor mensen met buggy’s, veel wandelweggetjes zijn niet verhard.
 • Neem picknick mee, er is geen eethuisje of toilet voorzien in het bos.
 • gebruik de applicatie Maps-me om je te oriënteren, de wandelpaden staat er in bruine stippellijnen op.

Limburg – Luik

Wandelen in de Hoge Venen – Baraque Michel

De Hoge Venen, het oudste natuurreservaat van België ligt in het oostelijke deel van België, voornamelijk in de provincie Luik. Het is een van de meest ongerepte en beschermde natuurgebieden in het land. Het ideale gebied in België voor avontuurlijke wandelingen met de kinderen. Bestaat grotendeels uit veenvlaktes, eikenbossen en mooie riviervalleien. Een prachtige omgeving om avontuurlijke wandelingen te maken met de kinderen.

Onze wandeling begint aan Baraque Michel, hier is er voldoende parking voorzien. Volg vanaf de Fischbachkapel het pad met de rode rechthoek. Van hieruit wandel je langs het Kruis van de Verloofden, op deze speciale plek stierf in 1871 een jong koppel. Zij waren vertrokken naar Xhoffraix om de papieren op te halen die nodig waren voor hun aanstaande huwelijk echter werd de koude winternacht hun fataal.

We wandelen verder langs de rivier de Polleur, langsheen de verschillende bossen en eindigen onze wandeling op de paden met de houten planken. Reken op een 10-12 tal km wandelen. Deze route is niet voor mensen met kleine kinderen met een buggy, op sommige plaatsen is het echt niet gemakkelijk om erdoor te rijden.

Onze tips

 • Onmiddellijk naar de wandelpaden met de houten planken? Volg dan direct de groene rechthoek. Deze is buggyproof.
 • Het is raadzaam om een wandelkaart of een GPS-apparaat mee te nemen, omdat de paden soms niet duidelijk gemarkeerd zijn. Het kan ook mistig zijn in het gebied, dus zorg ervoor dat je goed georiënteerd bent.
 • Een populaire wandelroute in de Hoge Venen is de “Fagne de Malchamps” route, die je meeneemt door veenmoerassen, bossen en open landschappen. Deze route is ongeveer 8 kilometer lang en biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap
 • Het weer in de Hoge Venen kan snel veranderen, dus zorg ervoor dat je geschikte kleding draagt en voldoende water en snacks meeneemt. Het kan er ook kouder zijn dan in andere delen van België, dus kleed je in lagen en neem warme kleding mee.
 • In de winter is de Hoge Venen ook een populaire bestemming voor langlaufen en sneeuwwandelingen. Houd er rekening mee dat de omstandigheden en toegankelijkheid in de winter kunnen variëren, afhankelijk van de sneeuw- en ijscondities

Er zijn verschillende wandelpaden en routes beschikbaar in de Hoge Venen, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Je kunt kiezen uit korte wandelingen van een paar kilometer tot langeafstandspaden van meerdere uren.

De Lommelse Shara

De Lommelse Sahara is een uniek natuurgebied gelegen in Lommel. De mooie omgeving voor avontuurlijke wandelingen met de kinderen in België. Het is een prachtige plek die bekend staat om zijn uitgestrekte zandduinen, heldere meren en dennenbossen. Het is het grootste zand- en duinlandschap in Vlaanderen.

Het gebied beslaat ongeveer 193 hectare en biedt verschillende wandelpaden die je kunt verkennen. Je kunt genieten van een wandeling door de zandduinen, langs de meren en door het omliggende bos.

Op en rond het water leven heel wat vogels en in de winters is het een bivakplaats voor onder andere futen, eenden en zwanen.

Onze tips

 • Parking aanwezig bij Bosland Startplaats, De Soeverein, Sportveldenstraat 10, Lommel
 • Toiletten aanwezig bij de sporthal de soeverein
 • Taverne aanwezig bij de sporthal de soeverein
 • Niet overal buggyproof vanwege het losse zand
 • Speeltuinen zijn aanwezig op verschillende plaatsen tijdens de verschillende wandelingen, vlakbij de sporthal is er een grote speeltuin.
 • Beklim de Reus van 30 meter hoog voor een prachtig uitzicht!
 • Keuze uit verschillende wandelingen:
  • Blauw: 3 km (kinderwandeling)
  • Oranje: 6 km
  • Rood: 12 km
  • Bruin (verbinding Center Parcs Vossemeren): 1 km

Waals-Brabant

Wandelen in Villers-la-Ville – De Abdij van Villers

Villers-la-Ville is een charmant dorp in België, gelegen in de provincie Waals-Brabant. Een populaire bezienswaardigheid in dit gebied is de Abdij van Villers. Deze oude cisterciënzerabdij dateert uit de 12e eeuw. Je kan de wandeling perfect combineren met een bezoek aan de abdij. Er start een mooie wandeling vlakbij de abdij van 9.5 km langsheen de bossen en mooie bezienswaardigheden.

De abdij heeft verschillende wandelpaden die je kunt verkennen. Deze avontuurlijke wandelingen met de kinderen gaan via paden door het mooi platteland, bossen en velden van België. Tijdens het wandelen heb je een prachtig uitzicht op de abdijruïnes.

De Abdij van Villers is een historisch complex met prachtige ruïnes van de voormalige abdij. Het is een ideale plek om te wandelen en te genieten van de rustige sfeer en de rijke geschiedenis van de locatie.

De Abdij is gesticht in 1146 en opmerkelijk goed bewaard! De oude Cisterciënzerabdij heeft bijna 900 jaar geschiedenis. Echt een plaats waar kinderen kunnen fantaseren over hoe moet het toen moet geweest zijn.

Wandel met de kinderen door de abdij, die omgeven is met verschillende tuinen, een microbrouwerij en een wijngaard.

Onze tips

 • Een van de meest populaire wandelpaden in de buurt is de “Rondleiding door de Abdij”, die je meeneemt door de belangrijkste gebouwen en ruïnes van de abdij. Deze route is ongeveer 3 kilometer lang en geeft je de mogelijkheid om de architecturale en historische pracht van de abdij te ontdekken
 • honden aangelijnd toegestaan zijn
 • toiletten zijn aanwezig en open, picknicken is toegestaan
 • de parking is gratis, tevens ook 6 camper plaatsen zonder voorzieningen.
 • openingsuren tussen 10h  -18h/17h u afhankelijk van het seizoen
 • Soms is er een tentoonstelling en wordt er een interactieve zoektocht gedaan voor de kinderen om de kunstenaar te leren kennen.
 • Het is raadzaam om comfortabele wandelschoenen te dragen, omdat sommige delen van de wandelpaden ongelijk en rotsachtig kunnen zijn.
 • Neem voldoende water en snacks mee, vooral als je van plan bent om langer te wandelen en de omgeving verder te verkennen.
 • Naast de abdij zelf, zijn er ook andere bezienswaardigheden in Villers-la-Ville die je kunt verkennen tijdens je wandeling, zoals de Sint-Martinuskerk en het charmante dorpsplein.

Wandelen in Villers-la-Ville en de Abdij van Villers biedt een prachtige combinatie van natuur, geschiedenis en architectuur. Het is een ideale bestemming voor wandelaars die geïnteresseerd zijn in het verkennen van historische locaties en genieten van een vredige omgeving.

Oost-Vlaanderen

Wandelen in het Drongengoedbos

Het Drongengoedbos is een prachtig natuurgebied gelegen in het noorden van België de locatie voor avontuurlijke wandelingen met de kinderen. Het is het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen en biedt uitstekende mogelijkheden om te wandelen en te genieten van de natuur.

Een bos met verschillende wandelpaden, gaande van houten wandelpaden in het maldegemveld, een actief kabouterpad vlakbij de Drongengoedhoeve en het  sprookjesbos met paddelstoelen, wiebelbruggetjes, bosgeesten en een gezellige vertelhoek.

Via de wandelapp kan je zelf je route ook samenstellen. Wij kozen voor een wandeling van 13 km starten met wandelknooppunt 16-34-33-32-31-30-27-26-1-2-3-9-10-11-12-13-14-15-16.

Onze tips

 • Het Drongengoedbos heeft verschillende wandelpaden die je kunt verkennen, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Er zijn gemarkeerde routes die je door het bos leiden en je de mogelijkheid geven om de diversiteit van het gebied te ervaren.
 • Gratis parkeren kan bij de Krakeel op de Drongengoedweg, dit is een startpunt van de vele mogelijke wandelroutes die er zijn.  
 • Niet alle paden zijn buggyproof – veel paadjes zijn niet verhard
 • Een populaire wandelroute in het Drongengoedbos is het “Drongengoedpad”. Deze route is ongeveer 9 kilometer lang en neemt je mee door het bos, langs velden en langs de Drongengoedhoeve, een historische boerderij in het gebied.
 • Het bos vind je verschillende planten- en diersoorten. Tijdens je wandeling kun je genieten van de rustige omgeving en mogelijk wilde dieren en vogels spotten. Wij zagen veel verschillende reeën.
 • Zorg ervoor dat je geschikte kleding draagt en stevige wandelschoenen, omdat sommige delen van de paden mogelijk modderig en oneffen kunnen zijn.
 • Het is raadzaam om een kaart of een wandelapp bij je te hebben om je te helpen bij de navigatie door het bos. Ook zijn er informatieborden en panelen beschikbaar bij de ingang van het Drongengoedbos.
 • Neem voldoende water en snacks mee, vooral als je van plan bent om langere wandelingen te maken. Er zijn picknickplaatsen beschikbaar waar je kunt ontspannen en genieten van een maaltijd te midden van de natuur.

Het Drongengoedbos biedt prachtige wandelmogelijkheden voor zowel groot als klein! Ga genieten in het maldegemveld of trek met de kleinste naar het kabouterpad!

Wandelen in het Stroperbos – Kemzeke

Het Stropersbos is een natuurgebied gelegen in Kemzeke, een deelgemeente van Stekene in Oost-Vlaanderen, België. Het is een bosrijk gebied met een rijke biodiversiteit en biedt verschillende mogelijkheden om te wandelen en van de natuur te genieten

Het Stropersbos heeft verschillende wandelpaden die je kunt verkennen. Er zijn korte wandelingen van enkele kilometers tot langere routes van 10 kilometer of meer. De paden leiden je door het bos, langs vijvers en over heuvels, en bieden een prachtig uitzicht op de natuurlijke omgeving.

Wil je wandelen tussen de kleine Koninkpaarden, Gallowayrunderen en schapen? Kies dan het Laarzenpad! Voorzie botten want het kan er na regenachtig weer erg nat liggen. Opgelet, honden zijn hier niet toegestaan!

onze tips

 • Startpunt en parkeergelegenheid: Het Stropersbos heeft een officiële ingang waar je je wandeling kunt beginnen. Hier vind je meestal parkeergelegenheid en informatieborden met details over de wandelroutes en het gebied. Adres de Stropersstraat te Kemzeke recht tegenover De Wal.
 • Het Stropersbos biedt een oase van rust en stilte. Neem de tijd om te genieten van de geluiden van de natuur, zoals zingende vogels en het ruisen van de bladeren. Het kan ook een goede gelegenheid zijn om te ontspannen en tot rust te komen.

Antwerpen

Het Karpershuisje – De Kruibeekse Polders

Maak met de kinderen de avontuurlijke wandelingen naar het Karpershuisje in de Kruibekes Polders van België. Een prachtig natuurgebied dat bestaat uit uitgestrekte polders, slikken, schorren en kreken. Het karpershuisje is gelegen in het zuidelijkste gedeelte van de polders omgeven door de mooie elzenbroekbossen en de Rupelmondse kreek. Wees tijdens het wandelen echt stil want misschien zie je wel een ree of een bever! Het Beverpad is 1.2 km en is een onderdeel van de Rupelmondse Kreekroute. De totale wandeling is 7.8 kilometer.

Onze tips

 • Volg de gemarkeerde routes, die leiden je door het prachtig natuurgebied. De paden variëren in lengte, dus je kan een route kiezen die past bij je wandelervaring en interesse.
 • Er zijn verschillende toegangspunten tot de Kruibeekse Polders, zoals het bezoekerscentrum of de parkeerplaatsen in de omgeving. Voor het beverpad parkeren we onze auto nabij het Mercatorplein in Rupelmonde.
 • Geen tavernes of toiletten aanwezig zijn het wandelen.
 • Voorzien drinken en een kleine snack voor tijdens het wandelen.
 • De Kruibeekse Polders zijn een belangrijk gebied voor vogels, vooral tijdens de trektijd. Het is een geweldige plek om vogels te spotten, dus neem een verrekijker mee en geniet van het observeren van verschillende soorten vogels die het gebied bezoeken..
 • Ga je met kleinere kinderen op stap? Download dan de appXavier de ree
  Hij loodst je kinderen op een leuke manier door het gebied 

Zin in een wandeling in Luxemburg? Ontdek de mooiste trail met de kinderen op maar een kleine 3 uur rijden van Antwerpen!

admin

About Author

Ik ben een mama van 4 kinderen, getrouwd met Olivier en werk als zelfstandige in de kinepraktijk bij ons thuis.

Wij zijn een groot actief gezin en onze dagen zijn vooral gevuld met werk en de voetbalactiviteiten van onze kinderen. Zowel onze jongens als onze meiden zal je in het weekend terugvinden op het voetbalveld en wij aan de zijlijn als vaste supporters.

Maar buiten al dat voetbalgebeuren hebben we ook een enorme passie voor reizen, vooral goedkoop reizen en zoeken naar de best, betaalbare mogelijkheden. Daar we meer en meer vragen kregen van mama's, papa's en vrienden over hoe we dit allemaal aanpakten, besloten we een blog te schrijven met onze trips en tips.

Interesse in Onze andere avonturen

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *