Na ons recent bezoek aan het Fort van Breendonk, wou Joachim meer te weten komen over de andere forten in België. Het een ideaal moment om eens met hem naar het Fort Eben-Emael te gaan. Gelegen in België vlak bij de Nederlandse grens, is het fort een plek waar je met de kinderen écht op ontdekking kan. Het imposante fort, gebouwd tussen 1932 en 1935, speelde een hoofdrol in het begin van de Tweede Wereldoorlog.
Kies je voor een van de begeleide rondleidingen? Dan zijn deze spannend en vol verhalen, zelfs het doolhof van tunnels en bunkers is perfect voor kleine ontdekkingsreizigers! Het is een indrukwekkende manier om Fort Eben-Emael te ontdekken.
De geschiedenis van het Fort Eben-Emael
Het Fort Eben-Emael, gebouwd tussen 1932 en 1935, was een van de grootste vestingwerken van Europa. De spectaculaire en speciale aanval op het fort door een elite-eenheid van Duitse parachutisten op 10 mei 1940 startte het tragische begin van de Tweede Wereldoorlog voor West-Europa.
Het gigantische complex is het grootste en best bewaarde ondergrondse fort uit de Tweede Wereldoorlog dat nog steeds te bezoeken is. Zelfs 90% van het ondergrondse complex is open voor bezoekers!Open Naar de ondergrondse kazerne via een grote zwarte gepantserde deur! Fort Eben-Emael biedt een unieke historische beleving.
Naar de ondergrondse kazerne via een grote zwarte gepantserde deur!
Direct achter de grote ijzeren poort begint voor ons het avontuur. We wandelen eerst over een houten ophaalbrug die over een drie meter diepe kuil ligt, om dan via een beveiligd met een machinegeweerschietgat bij de grote, zware gepantserde deur te komen. Hier moeten we via een kleine ingang naar de vroegere ontsmettingsruimte om zo verder te wandelen via een 200 lange hoofdingang naar de kern van het fort.
Hoe verder we de lange gang inwandelen hoe meer we onder de indruk geraken van het fort. Bij de start van de rondleiding kan je een grondplan kopen voor €2, deze brengt je langs de elektriciteitscentrale, de werkplaatsen en de ondergrondse kazerne. In oorlogstijd konden hier wel 1200 soldaten verblijven!
Dankzij de restauratie van de verschillende ruimtes kan je echt de sfeer voelen van de late jaren dertig. Zo wandelen we via elektriciteitscentrale, doucheruimte, keuken, waterpomp, het kantoor van de commandant, officiersmess, slaapvertrekken voor officieren en onderofficieren en slaapzalen in Fort Eben-Emael.
Je kan zelfs de ziekenboeg van Fort Eben-Emael, compleet met operatiekamer en sterilisatieruimte bezoeken, deze zorgde ervoor dat het garnizoen over alle nodige medische voorzieningen beschikte.
Ontdek ook het museum gedeelte
In het museumgedeelte, verspreid over twee kamers van de oude ziekenboeg, word je meegenomen naar de intense gebeurtenissen van 10 mei 1940. Hier ontdek je het verhaal van de spectaculaire aanval met zweefvliegtuigen op het fort en de drie strategische bruggen over het Albertkanaal, net ten noorden van het fort.
In een tweede ruimte krijg je een indringend beeld van het dagelijks leven in het dal van de rivier de Geer in 1944-1945. Deze ruimte voel je de angsten en verschrikkingen van de Duitse V1- en V2-bommen, die destijds boven de hoofden van de inwoners dreigden. Een bezoek dat ons echt even terugbrengt naar deze onrustige tijd.Open Via een steile trap naar “De Galeries” configuratie-instellingen
Via een steile trap naar “De Galeries”
Via een steile trap kom je in het doolhof van 5 km ondergrondse galerijen, deze verbindt de kazerne met verschillende ruimtes. Zoals de commandopost, de luchtfiltratiekamers, de luchtroosters, de munitieopslagplaatsen en de 17 bunkers.
De vaak glooiende gangen van Fort Eben-Emael zijn met elkaar verbonden en lopen parallel aan de contouren van de heuvel waarin het fort is gebouwd. Op de muren van de galerijen staan geschilderde wegwijzers om de soldaten de weg te wijzen in dit uitgestrekte ondergrondse gangenstelsel.
Naar buiten op het dak van het Fort!
Eenmaal buiten kan je een wandeling van 5 kilometer maken op het dak van het fort. Zo komen we langs de verschillende soorten bunkers en artilleriekoepels. Sommigen zijn zwaar beschadigd anderen weer niet. Je krijgt een duidelijk beeld over hoe de Duitsers Fort Eben-Emael op 10 mei 1940 hebben veroverd.
Onze tips:
- Parkeergelegenheid: Er is ruime, gratis parkeergelegenheid voor auto’s, touringcars, motoren en fietsen.
- Toegankelijkheid De ondergrondse kazerne en het museumgedeelte zijn gelukkig toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is een lift beschikbaar die naar de galerijen op de middelste verdieping gaat, en een deel van de ondergrondse gangen is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Houd er echter rekening mee dat sommige hellingen vrij steil en lang kunnen zijn, wat enige inspanning kan vergen. Jammer genoeg zijn de bunkers en de thematours niet bereikbaar met een rolstoel, maar we doen ons uiterste best om ook een bijzondere ervaring te bieden binnen de toegankelijke delen van het fort.
- Kledij en temperatuur: De ondergrondse kazerne en het museum zijn verwarmd. In het gangenstelsel en de bunkers heerst een constante temperatuur van 11°C dus warme kleding wordt sterk aangeraden. Draag ook gesloten schoenen.
- Huisdieren zijn welkom, mits aangelijnd en als ze de andere bezoekers niet storen.
- Begeleid bezoek: Reserveer je toer op voorhand online