We bezochten afgelopen weekend samen met de kinderen Kazerne Dossin in Mechelen. Na ons bezoek aan het Fort van Breendonk waren we de kinderen getriggerd om meer weer te weten te komen over de vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog in België. Als ouder vind ik het belangrijk om mijn kinderen niet alleen plezierige uitstapjes te laten beleven, maar hen ook iets mee te geven over onze geschiedenis. Beide bezoeken vinden wij dan ook een must visit om een volledig beeld te krijgen van de gebeurtenissen tijdens de tweede wereldoorlog in België. Waar je in het Fort voornamelijk de gruwelijke behandelingen van de gevangenen ziet, leer in Kazerne Dossin alles over de deportatie van de Joden en Roma naar de vernietigingskampen zoals Auschwitz.
Een plek waar je samen met de kinderen op een respectvolle en aangrijpende manier leert over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust in België.
Tijdens ons bezoek wandelen we langs indrukwekkende tentoonstellingen over het leven in Kazerne Dossin. De enorme muur vol met duizenden portretfoto’s van slachtoffers maken op ons allen onmiddellijk een diepe indruk. De namen, gezichten en verhalen zijn plots geen anonieme cijfers meer, maar echte mensen met echte levens. Elke foto, elk gezicht vertelt een eigen verhaal! Aandachtig en benieuwd luisteren we naar de getuigenissen en verhalen. Zo leren we hier begrijpen wat er precies is gebeurd, zonder dat we overladen worden met schokkende beelden.

Waarom kiezen voor een bezoek aan Kazerne Dossin?
Mijn kinderen zijn nieuwsgierig en stellen vaak vragen over de wereld om hen heen. Kazerne Dossin biedt net de mooie balans tussen historisch inzicht en een kindvriendelijke aanpak. Kom je met kleinere kinderen? Er is een interactief gezinsparcours voor kinderen van 8-12 jaar die hun meeneemt doorheen deze moeilijke periode uit de geschiedenis. Bij Kazerne Dossin leren de kinderen Mechelen ook van een andere kant kennen.
Wat ons en de kinderen aansprak, was dat de nadruk hier niet alleen ligt op het leed van de mensen, maar op de rechten, moed en hoop. Deze mooie interactieve opstellingen door middel van vele foto’s en persoonlijke getuigenissen maakt het mogelijk om met de kinderen te praten over belangrijke thema’s zoals de oorlog van nu, het respect en de verantwoordelijkheid voor elkaar.
Samen met de kinderen meewerken aan het project “Elke Naam Telt!”
Met het project Elke naam telt wil Kazerne Dossin de 25.843 mensen herdenken die vanuit de Dossin kazerne werden gedeporteerd. Elk kind dat de Kazerne Dossin kinderen Mechelen bezoekt, krijgt een unieke ervaring. Elke naam die een nummer werd, wordt uitgesproken door een unieke deelnemer. Zodra alle opnames voltooid zijn, zullen ze onafgebroken weerklinken in het Memoriaal. Door elke naam hardop uit te spreken en vast te leggen, bouwen ze hier 25.843 keer een auditief monument voor wie gedeporteerd werd. Op de plek waar hun namen ooit werden weggenomen, geven we ze samen opnieuw een stem.
We registreren ons ter plaatse en krijgen elk een naam toegewezen. Hierna worden we elk apart meegenomen naar een kleine opname studio waar je verder begeleid wordt. Als afsluiter mag je de naam schrijven op een van de vele grote witten muren.


Wandel de oude Kazerne binnen!
Zodra we de straat oversteken, komen we aan bij de Memorial van de Kazerne. Eens we de deur opendoen, worden we aangekeken door tientallen ogen. Het zijn de gezichten van Joden en Roma die vanuit deze kazerne gedeporteerd werden naar Auschwitz. Tijdens ons bezoek aan Kazerne Dossin kinderen Mechelen wordt de geschiedenis nog tastbaarder voor ons.
Tijdens ons bezoek leren we hoe de mensen hier hun identiteit kwijtraken. Hun namen worden ingeruild voor nummers. Sommigen mensen verbleven hier maar een paar dagen, anderen weken of maanden. De audiofragmenten die we beluisteren, laten ons de stemmen horen van de slachtoffers zelf. We kunnen hun brieven aan familie of vrienden lezen, met eerlijke getuigenissen de angst, hoop en wanhoop.
Eenmaal in de kelderruimte, horen we de namen van de slachtoffers weerklinken. Eén voor één. We worden er allemaal stil van! Maar wanneer we verder wandelen komen we aan in de meest pijnlijke ruimte van heel het memorial, “de kinderkamer“. Portretten van kinderen die vanuit deze kazerne gedeporteerd werden, kijken ons aan met onschuldige gezichtjes als mijn eigen kinderen.
In het midden van de kamer staat een gedenksteen, een plek voor stille reflectie. De kaars brandt er voortdurend, als een eeuwige herinnering aan elk kind, elke vrouw, elke man die hier ooit gevangen zat. Voor Kazerne Dossin kinderen Mechelen is een gedenkwaardig bezoek.
Dit bezoek heeft ons diep geraakt. Kazerne Dossin geeft de slachtoffers een gezicht, een stem en een naam terug. We verlaten het Memoriaal en Kazerne Dossin in stilte, dit mogen we nooit vergeten!


Praktische tips voor een bezoek aan Kazerne Dossin met kinderen
- Leeftijd: Kazerne Dossin is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Voor jongere kinderen kan de thematiek te zwaar zijn.
- Voorbereiding: Ik vond het nuttig om op voorhand kort te vertellen waarover het museum gaat, zodat ze voorbereid zijn op de ernst van het onderwerp.
- Duur: Reken op anderhalf tot twee uur voor een volledig bezoek.
- Extra: Combineer je bezoek eventueel met een wandeling door het gezellige Mechelen om de dag op een lichte noot af te sluiten.