De Burcht van het middeleeuwse dorp in Catalonië

Tijdens onze rondreis door Catalonië ontdekken we dat Spanje veel meer is dan een vakantieland van de verschillende Costa’s. Ooit al eens op ontdekking geweest naar de middeleeuwse dorpen in Catalonië? In het noorden en het binnenland vind je er prachtige groene regio’s, mooie natuurreservaten en bergen met authentieke middeleeuwse dorpen.  De regio rond Lleida heeft prachtige wijngaarden met wijnproeverijen. In deze vele bodegas heb je een variëteit van wijnen om te degusteren.

Tossa de Mar

Het Middeleeuwse dorpje is gelegen aan een schitterende baai. Hier loopt het azuurblauwe water van de Middellandse Zee over in een adembenemend breed zandstrand. Aan het uiteinde van het strand prijkt, een Middeleeuwse burcht, omgeven door torens en kantelen. Het bergachtige landschap gevuld met groene pijnbomen maken het plaatje van Tossa helemaal compleet! Dankzij haar prachtige natuur, parelwitte stranden en sprookjesachtige historie is Tossa de Mar absoluut een bezoekje waard. ​

Uniek uitzicht op het oude burcht van Tossa de Mar

Tussen Tossa de mar en Cala Llevado ligt een mooi natuurgebied. Langs de grillige kustlijn loopt een mooi wandelpad met verschillende prachtige panoramische uitkijkpunten. Op een van deze uitkijkpunten hebt u een mooi uitzicht op de oude burcht van Tossa de Mar. Opgelet! Er zitten hier tal van everzwijnen!

Pals

Dit mooi Middeleeuws dorpje is gelegen op een berg en is verdeeld in twee stukken. Zo heb je het oude deel landinwaarts en aan de kust heb je het toeristische deel met Platja de Pals. Ga zeker op ontdekking in het oude gedeelte. Pals wordt al vernoemd in de geschiedenisboeken vanaf de 9 de eeuw! Wandel door de grote poort de stad in en bezoek de kleine boetieks in de de smalle oude straatjes. Eens boven heb je een prachtig uitzicht over de kust.

Onze tips:

  • Parkeer je auto buiten de stad
  • ga eten bij El Pedó

Begur

Het Middeleeuws dorp Begur was ooit een echt fort uit de middeleeuwen. Begin je bezoek in de historische oude stad. Wandel door de straten van Begur en ontdek de torens die werden gebouwd om de inwoners te beschermen tegen aanvallen van piraten. De Torre de Can Marquès of de Torre de Can Pella i Forgas, hiervan zijn de ramen versierd met indrukwekkende arabeskmotieven. Ontdek de oude straatjes en steegjes zoals Carrer del Castell en de huizen in de unieke Spaans-Amerikaans koloniale stijl die ook wel Indiano wordt genoemd. Voorbeelden hiervan zijn Can Petu en Can Pi, die beide uit de 19e eeuw dateren.

Wil je het Kasteel van Begur bezoeken? Dan kan je de ruïnes van het kasteel terug vinden bij de grote toren op de heuvel. Het kasteel heeft namelijk sinds de bouw in de 11e eeuw meerdere aanvallen te verduren gehad, vooral tijdens de Napoleontische oorlogen.

Rupit

Voornamelijk gekend voor zijn middeleeuwse uiterlijk, stenen huizen en straten gemaakt van natuurrots. Het middeleeuws dorpje is niet ver gelegen van het stuwmeer Panta de Sau. Het oude dorpsgedeelte is enkel bereikbaar via een hangbrug over de Rupit rivier.  Het dorp Rupit is opgericht in het jaar 968 en bestond toen enkel uit een kerk en het kasteel. Vanaf de 12 de eeuw zijn de omliggende straatjes er pas bijgekomen. zijn middeleeuwse uiterlijk, stenen huizen en straten gemaakt van natuurrots. Er zijn ook tal van interessante wandelingen en bezienswaardigheden rond het dorp en de nabijgelegen kliffen

Vanuit het dorp wandel je via een wandelpad langsheen de Rupit rivier. Onderweg kom je tal van kleinere watervallen tegen terwijl je naar de prachtige vallei wandelt. Hier valt de Rupit rivier 100meter naar beneden en heb je een prachtig panoramisch uitzicht.

De mooie wandeling vanuit het middeleeuws dorp Rupit

Tip: Doe de wandeling! Wandel langs de linkerkant van de Rupit rivier richting het panoramisch uitkijkpunt. Salt de Sallent, de grootste waterval van Catalonië is gelegen in de vallei van de Catalaanse canyons. De waterval is ongeveer 95meter hoog en de totale lengte van de hoogte van alle stroomversnellingen is 115meter. De wandelafstand tot aan de waterval is ongeveer 30 minuten wandelen. Dan heb je 2 keuzes of je keert via hetzelfde pad terug of je volgt de aangeduide route. Deze is dan in totaal 2 uur stappen.

Panta de Sau – een stuwmeer gelegen tussen de middeleeuwse dorpen van Catalonië 

In de jaren 1960 maakte de Catalaanse regering de keuze om een stuwmeer te creëren op de site van San Romà de Sau, een dorp dat al een millennium bewoond was. Gedwongen om hun stad te verlaten, deden de mensen hun uiterste best om hun waardevolle spullen te nemen en zelfs hun doden op te graven voor de door de mens veroorzaakte overstroming.

San Romà de Sau overstroomde en dompelde de gebouwen volledig onder water. Wanneer het water in het stuwmeer hoog staat, is alleen het puntje van de romaanse torenspits te zien. Maar tijdens de periodes van droogte komt de hele kerk, een lege begraafplaats tevoorschijn.

Je kan er fantastisch wandelen, er zijn wandelingen langsheen het meer of naar boven naar de mooi kliffen met een prachtig uitzicht!

Beget

Ook een van mooiste middeleeuwse dorpen in Catalonië dat vooral wordt gekenmerkt door de brug, de natuurstenen huizen en de houten balkons. Dit dorp heeft zelfs nog in de 21ste eeuw haar authentieke en landelijke charme weten te behouden.

Onze tips

  • Ga zeker langs de vier verdiepingen hoge kerktoren van de Sant Cristòfol kerk.
  • Hou je van natuur en wandelen? Dan moet je zeker eens een bezoek brengen aan het natuurpark Les Capçaleres dei Ter i el Freser.
  • Op pad met kinderen? Ga dan zeker eens naar het openluchtpark met bijna alle inheemse fauna en flora van de Pyreneeën Molló Parc. Je kan er bijvoorbeeld beren, marmotten, gemzen, vossen, damherten, herten, wolven, berggeiten en roofvogels zien.
Beret, middeleeuws dorp van Catalonië
Beget met de vier verdiepingen hoge Lombardische klokkentoren.

Alquezar

Is een middeleeuws vestingdorp dat in een prachtige omgeving ligt. Een wijndorp dat volledig gerestaureerd is en op een van de bergketens parallel met de Pyreneeën ligt. 

Het is dan ook uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Spanje. En is een ideale uitvalbasis voor tal van uitstappen, o.a. de grotten met rotstekeningen, de prehistorische vindplaatsen, de spectaculaire rotsformaties, canyons in het mooie Nationale Park Cañoses de Guara.

Vlakbij het dorp ligt de Camping Alquezar op wandelafstand van het mooi middeleeuwse dorp. De ideale uitvalbasis voor mooie en avontuurlijke wandelingen.

Passerelle de Vero 

De mooie wandeling start vanuit het oude centrum van Alquezar. Meld je even aan bij de toeristische dienst om te kunnen starten.

Een bergtour van ongeveer 2 uur rond het middeleeuws dorp door het laatste stuk van de Vero River Canyon. Wandel door het natuurpark van de Sierra en de Canyons van Guara via ontregelmatige bergpaden en loopbruggen.  

Onze Tips:

  • Tickets online te boeken per tijdslot hier
  • Stevig bergschoenen
  • Geen hoogtevrees
  • Honden zijn toegelaten, maar de loopbruggen zijn gemaakt met roosters (oppassen voor de pootjes). Onze Otis zat tijdens deze stukken in de hondenrugzak.
  • Neem genoeg drinken

Hebben jullie nog andere mooie middeleeuwse dorpen in Catalonië bezocht, laat ons dit dan zeker weten, dan voegen we ze erbij!

admin

About Author

Ik ben een mama van 4 kinderen, getrouwd met Olivier en werk als zelfstandige in de kinepraktijk bij ons thuis.

Wij zijn een groot actief gezin en onze dagen zijn vooral gevuld met werk en de voetbalactiviteiten van onze kinderen. Zowel onze jongens als onze meiden zal je in het weekend terugvinden op het voetbalveld en wij aan de zijlijn als vaste supporters.

Maar buiten al dat voetbalgebeuren hebben we ook een enorme passie voor reizen, vooral goedkoop reizen en zoeken naar de best, betaalbare mogelijkheden. Daar we meer en meer vragen kregen van mama's, papa's en vrienden over hoe we dit allemaal aanpakten, besloten we een blog te schrijven met onze trips en tips.

Interesse in Onze andere avonturen

3 Comments

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *