Ontdek het Stadhuis van Sint-Niklaas met de kinderen

Op een stralende zondag trekken we met de kinderen richting het mooie Sint-Niklaas. Deze stad, waar de kinderen naar school gaan, beschikt over een architectonisch gebouw. Dit gebouw symboliseert echt het kloppende hart van de gemeente, namelijk het Stadhuis van Sint-Niklaas. Het is tijdens een van die openmonumentendagen dat we samen met de kinderen het stadhuis, Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie en de Sint-Nicolaaskerk van Sint-Niklaas zijn gaan bezoeken.

Het stadhuis van Sint-Niklaas

Het Stadhuis van Sint-Niklaas, gelegen aan de Grote Markt, is niet alleen een administratief centrum maar ook een symbool van de stad zelf. Door de eeuwen heen heeft het stadhuis talloze gebeurtenissen meegemaakt en blijft het een getuige van de evolutie van Sint-Niklaas.

We worden hartelijk verwelkomt door een medewerkster van Sint-Niklaas in het nieuwe gedeelte van het Stadhuis. Hier krijgen we een uitgebreide uitleg over het archiveren van alle belangrijke documenten. We mogen zelfs, onder begeleiding met een archivaris mee het archief in! Zowel de kinderen als wij zijn onder de indruk van het manier waarop en hoe oud bepaalde documenten al zijn.

Na deze rondleiding komen we terecht in het oude gedeelte van het Stadhuis en staat de beiaardier ons al op te wachten om ons mee te nemen naar de zolder van het stadhuis. Eenmaal boven leren we alles over de geschiedenis en evolutie van de beiaard. We mogen zelfs mee in de ruimte waar de beiaardier speelt, daar zie je al de grote klokken hoog in de toren hangen. De kinderen mogen zelfs ook eens op de beiaard een aantal noten spelen!

Hierna trekken we naar andere bekende historische zalen zoals de Vredeszaal, gemeenteraadszaal, trouw- en ontvangstzaal en het kabinet van de burgemeester. Wat vinden de kinderen de gemeenteraadszaal een prachtige ruimte! Aansluitend komen we terecht in de trouw – en ontvangstzaal, van hieruit heb je een prachtig uitzicht op het groot gemeenteplein van Sint-Niklaas. Geboeid zitten we allen te luisteren naar de gids die ons tal van verhalen van de trouwzaal verteld.

Via de imposante inkomhal wandelen we naar het bureau van de burgemeester, hier zien we het mooi houtenwerk, speciale vitrinekast, originele behang met openhaard. Allen zijn we toch onder de indruk van de geschiedenis die achter de gevels van dit stadhuis hangen! We verlaten het stadhuis via de hoofdingang en gaan verder richting de school die bijna 200 jaar bestaat in Sint-Niklaas.

Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie Schoolsite

Via het neoclassicistische inkomgebouw in de Hofstraat komen aan bij de ingang van de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie schoolsite, dat het vroegere externaat was. In deze doorgang van de basisschool zie je nog delen van de authentieke inrichting, zoals onder anderen de historische gasverlichting, kapstokken, vloeren en deuren.

Zo komen we aan in de vroegere kloostertuin, deze werd in 2023 heraangelegd en is nu een mooie speelplaats geworden. Deze geeft uitzicht op het vroegere klooster en pensionaat, wanneer we hier door de gangen wandelen, voelen we de geschiedenis van dit gebouw hangen.

Via het voormalige klooster komen we in de Neo-romaanse kerk (+/- 1850) die onlangs prachtig werd
gerestaureerd. Het interieur is volledig bepleisterd, met in het apsis, halfronde ruimte zie je de drie Neo-byzantijnse muurschilderingen van Godfried Guffens. Het oorspronkelijk houten tongewelf is versierd met Bijbelse symbolen.

We verlaten de kerk en wandelen doorheen de vroegere moestuin. Hier mochten de leerlingen vroeger in gaan wandelen tijdens hun pauze. Het enige wat hier nog van te zien is, is het kapelletje. De monumentale serres waar de zusters hun groenten en kruiden in weekten zijn verdwenen. De grote tuin en boomgaard zijn nu grotendeels door groene speel- en sportruimtes.

De Sint-Nicolaaskerk

We wandelen verder en komen aan bij de de Sint-Nicolaaskerk vlakbij de Grote Markt. Sint-Niklaas staat niet alleen bekend voor zijn erfgoed, maar je vind hier ook de kerk van onze goedheilige man – De Sint!
Tijdens open Monumentendagen wordt zijn kerk opengesteld voor het publiek. Ga zeker eens langs en ontdek in zijn kerk een schatkamer. Daar vinden we tal van religieuze objecten! De kerk is open van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur.

En wij maar denken dat er in Sint-Niklaas niets te bezichtigen was, we zijn allen echt onder de indruk van de verborgen parels die Sint-Niklaas bezit. Wij gaan zeker nog eens terug, denk maar aan de Art-Deco gebouwen van de broederschool, de Christus-Koningkerk en Witte Molen.

Geniet van Sint-Niklaas!

De Ottomerekes

xxx

admin

About Author

Ik ben een mama van 4 kinderen, getrouwd met Olivier en werk als zelfstandige in de kinepraktijk bij ons thuis.

Wij zijn een groot actief gezin en onze dagen zijn vooral gevuld met werk en de voetbalactiviteiten van onze kinderen. Zowel onze jongens als onze meiden zal je in het weekend terugvinden op het voetbalveld en wij aan de zijlijn als vaste supporters.

Maar buiten al dat voetbalgebeuren hebben we ook een enorme passie voor reizen, vooral goedkoop reizen en zoeken naar de best, betaalbare mogelijkheden. Daar we meer en meer vragen kregen van mama's, papa's en vrienden over hoe we dit allemaal aanpakten, besloten we een blog te schrijven met onze trips en tips.

Interesse in Onze andere avonturen

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *