fort van Breendonk

Op een rustige zonnige donderdagochtend vertrekken we met de kinderen richting het Fort van Breendonk. Een bezoek aan het Fort staat namelijk al lang op onze lijst om eens te bezoeken. Al tijdens het parkeren worden we stil bij het zien van de prikkeldraad, de poort en de twee wachtposten die aan de ingang van het Fort staan. Na het ontvangen van de tickets en audioguide beginnen we aan onze rondleiding door het Fort van Breendonk.

Het Fort van Breendonk

We betreden het Fort van Breendonk me de kinderen via de houten ophaalbrug en gaan door de grote poort het fort binnen. Het is er muisstil, zelfs Joachim zodat je er een speld kan horen vallen. Al luisterend naar de audioguide ga je van kamer naar kamer en ondertussen leer je over de geschiedenis van het Fort van Breendonk.

Het Fort is gebouwd tussen 1906-1913 als onderdeel van de verdedigingsgordel rond de stad Antwerpen. Het betonnen pantserfort maakte deel uit van een fortengordel rond de strategisch gelegen havenstad Antwerpen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog word het van 1 tot 8 oktober 1914  zwaar beschoten en omsingeld door Duitse troepen. Uiteindelijk geeft het zich als één van de laatste forten rond Antwerpen over, waarna Antwerpen door de Duitsers wordt ingenomen.

Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, wordt het Fort gekozen als hoofdkwartier voor de generale staf van het Belgische leger. Het is tijdens deze periode dat Koning Leopold er van 9 tot 18 mei 1940 er verblijft.

Tweede Wereldoorlog: gevangenis met een gruwelijke reputatie

Het is tijdens de Tweede Wereldoorlog dat het fort van Breendonk door de Duitsers in beslag wordt genomen. Vanaf dan wordt het als opvangkamp gebruikt voor politieke gevangenen met een gewelddadig regime. Midden 1942 wordt er ook een folterkamer ingericht om gevangenen te onderwerpen aan folteringen.

Tijdens je tocht doorheen het Fort van Breendonk passeert je de eetruimte, de kleine cellen, de slaapplekken, de folterkamer en barakken. Iedereen wandelt in stilte door de smalle gangen en gaan van ruimte naar ruimte. Bij de kleine cellen, waar mensen soms maanden werden in opgesloten terwijl niet mochten gaan zitten van 8 uur ‘s morgens tot 20.00 u ‘s avonds, krijg je echt een benauwd gevoel! Een beetje verder kom je via een smalle lange gang uit bij de kleine folterkamer…

Op het einde van de rondleiding kom je uit bij de beperkte wasplaatsen en douches. Na de smalle gangen doet het ons deugd om buiten te komen en een wandeling te maken rond het fort. Samen bekomen we van wat we binnen allemaal hebben gezien. Maar na een 5 tal minuten wandelen, komen we al aan bij de executie plaats, muisstil blijven we staan.

Moeilijk te vatten wat hier allemaal is gebeurd, wandelen we verder en verlaten we het fort via de grote brug in stilte..

Enkele confronterende cijfers

Van september 1940 tot en met augustus 1944 zitten er ongeveer 3600 mensen op van zo’n 20 verschillende nationaliteiten opgesloten.

Slechts ongeveer de helft van alle gevangenen zou de oorlog overleven. Hier in Breendonk komen minstens 101 mensen om door ondervoeding, mishandeling of dwangarbeid. Enkele honderden gevangenen worden in Breendonk zelf opgehangen of geëxecuteerd, meestal als gijzelaar.

Onze tips voor een bezoek met de kinderen aan het Fort van Breendonk

  • 📍Willebroek
  • Openingsuren alle dagen open van 9.30-15.30u
  • Ga vroeg in de ochtend, dan wandel je bijna alleen door de gangen..
  • Entreetickets zijn tussen de €9 – €12, kinderen tot 6 jaar zijn gratis
  • Parking en toiletten aanwezig
  • Drankautomaten aanwezig

Andere leuke uitstappen in Antwerpen? Ontdek samen eens met de kinderen op een zondagnamiddag de mooie Hofkamer in het Centrum van Antwerpen!

admin

About Author

Ik ben een mama van 4 kinderen, getrouwd met Olivier en werk als zelfstandige in de kinepraktijk bij ons thuis.

Wij zijn een groot actief gezin en onze dagen zijn vooral gevuld met werk en de voetbalactiviteiten van onze kinderen. Zowel onze jongens als onze meiden zal je in het weekend terugvinden op het voetbalveld en wij aan de zijlijn als vaste supporters.

Maar buiten al dat voetbalgebeuren hebben we ook een enorme passie voor reizen, vooral goedkoop reizen en zoeken naar de best, betaalbare mogelijkheden. Daar we meer en meer vragen kregen van mama's, papa's en vrienden over hoe we dit allemaal aanpakten, besloten we een blog te schrijven met onze trips en tips.

Interesse in Onze andere avonturen

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *