de mooiste plekken van Catalonië en Aragón

​Op vakantie naar Catalonië en Aragón, met onze tips ontdek je de mooiste plekken! Spanje is zoveel meer dan een vakantieland van de verschillende Costas. Ooit al eens op ontdekking geweest in het noorden en het binnenland van de Catalonië en Aragón?  Je vind er prachtige groene regio’s, mooie natuurreservaten en bergen met authentieke bergdorpjes die je onmiddellijk naar de tijd van  Middeleeuwen brengen. 

De regio rond Lleida staat vooral bekend voor de verschillend wijnproeverijen met hun prachtige wijngaarden. Overal zie je tal bodegas waar je een variëteit aan wijnen hebt om te degusteren.

Tossa de Mar

De stad bestaat uit een oud gedeelte waar je door de gezellige autovrije straatjes kan wandelen, verder is er ook nog een breed zandstrand aanwezig met tal van eetgelegenheden.

​Vanuit de kindvriendelijke camping Sea Green Cala Llevado kan je onmiddellijk vertrekken voor een wandeling via de grillige mooie kustlijn. Je wandelt doorheen de groene omgeving met tal van everzwijnen, en ja wij hebben er een gezien!  Je passeert prachtig panoramische uitkijkpunten en na ongeveer 3 km kom je aan in het mooie Tossa de Mar.

Onze Tips

 • wandeling 3 km enkel
 • via panoramische uitkijkpunten
 • rechtstreeks vertrekken vanaf de camping
 • niet buggy-proof of voor rolstoelgebruiker
 • goede conditie vereist

Het middeleeuws dorp Rupit

Het pittoreske bergdorpje Rupit is een van de mooiste plekken in Catalonië – Aragón regio. Het ligt niet ver van het stuwmeer Panta de Sau en is enkel bereikbaar via een hangbrug over de Rupit rivier.  Wandel zeker door smalle oude straatjes en ga terug in de tijd want het dorpje, het kasteel en de kerk zijn van 968  en de extra omliggende straatjes van de 12 eeuw!

Vanuit het dorp wandel je  via een wandelpad langsheen de Rupit rivier met zij tal van kleinere watervallen  naar de prachtige vallei waar de rivier 100 meter naar beneden valt. 

Een indrukwekkende waterval met een prachtig panoramisch uitzicht en zeker de moeite om met de kinderen te doen! Tot aan de waterval vanuit Rupit is het ongeveer 30 minuten wandelen, je kan via hetzelfde pad terugkeren of je volgt de aangeduide route (totale wandeling is dan 2 uur stappen)

Onze tips:

 • Parking betalend
 • Wc aanwezig en gratis
 • Bergschoenen nodig, het pad is door het water op sommige stukken wat modderachtig.
 • Neem bij warm weer genoeg drinken mee, pet en zonnecrème
 • niet buggyproof

Panta de Sau 

In de jaren 1960 maakte de Catalaanse regering de keuze om een stuwmeer te creëren op de site van San Romà de Sau. Een dorp dat al een millennium bewoond was. Gedwongen om hun stad te verlaten, deden de mensen hun uiterste best om hun waardevolle spullen te nemen. Zelfs hun doden op te graven voor de door de mens veroorzaakte overstroming.

Zoals voorspeld, overstroomde de gebouwen en ontstond het reservoir San Romà de Sau. Wanneer de waterstanden in het gebied echter dalen, komt het spookdorp griezelig uit het water tevoorschijn. Dit gemarkeerd door de drie verdiepingen tellende kerk van de stad!

Hoewel erg klein, is de spits van de kerk nog steeds overal in de omliggende heuvels te zien. Wanneer het stuwmeer hoog is, is alleen het puntje van de romaanse torenspits te zien, maar tijdens periodes van droogte komt de hele kerk op het droge tevoorschijn. Tijdens een van de droge periodes vond een poging plaats om de overblijfselen te versterken en werd de kerk versterkt met beton. Ondanks de versterking is de kerk verboden terrein voor bezoekers en heeft er een hek omheen dat ook met het waterpeil mee zakt.  Samen met de kerk komen ook andere ruïnes van de stad, waaronder een lege begraafplaats en de fundamenten van andere gebouwen, aan de oppervlakte en worden ze vaak bezocht door toeristen.

Je kan er fantastisch wandelen, er zijn wandelingen langsheen het meer of naar boven naar de mooi kliffen met een prachtig uitzicht! Daarom vinden wij dit een van de mooiste plekken van de regio Catalonië – Aragón.

Alquezar

Is een middeleeuws vestingdorp dat in een prachtige omgeving ligt. Het wijndorp, een van de meest authentieke bergdorpen van de regio Catalonië – Aragón is volledig gerestaureerd en ligt op een van de bergketens parallel met de Pyreneeën. 

Het dorp is uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Spanje en is een ideale uitvalbasis voor tal van uitstappen om de de prachtige omgeving te verkennen, o.a. de grotten met rotstekeningen, de prehistorische vindplaatsen, de spectaculaire rotsformaties, canyons in het mooie Nationale Park Cañoses de Guara.

Vanuit Alquezar vertrek de mooie wandeling Passerelle de Vero!

Een bergtour van ongeveer 2 uur rond het middeleeuws dorp door het laatstek stuk van de Vero River Canyon. Wandel door het natuurpark van de Sierra en de Canyons van Guara via ontregelmatige bergpaden en loopbruggen.  

Onze tips

 • Tickets online te boeken per tijdslot hier
 • Stevig bergschoenen
 • Geen hoogtevrees
 • Honden toegelaten, maar de loopbruggen zijn met roosters (oppassen voor de pootjes), Otis zat tijdens deze stukken in de hondenrugzak.
 • Genoeg drinken

Congost van de Mont-Rebei

Één van de mooiste plekken van Spanje ligt in regio van Catalonië – Aragón. Deze prachtige wandeling is het pareltje van pre-Pyreneeën  ook wel “De Congost de Mont Rebei” genoemd en is de enige natuurlijke canyon. In het Catalaans betekent congost, kloof en dat is één van de redenen wat deze tocht zo enorm speciaal maakt. Deze kloof is uitgesleten door de Noguera Ribagorzana-rivier, doorkruist het Montsec gebergte en vormt de natuurlijke grens tussen Catalonië en Aragon.

Door de kloof loopt een wandelpad, dat deels in de bergwand is uitgehouwen zo heb je tijdens het wandelen een prachtig uitzicht op een turquoise blauwgroen stuwmeer waarboven een prachtige mooie metalen hangbrug die de twee bergwanden met elkaar verbindt.  Bij deze route zijn er twee spectaculaire houten trappen die verticaal tegen een berg zijn aangelegd, de route is hierdoor echt niet voor mensen met hoogtevrees, wordt ook wel La Ruta del Vértigo genoemd.

Onze tips

 • Parkeren kan bij La Masieta, puenta de Montana hier is een informatiecentrum en mogelijkheid tot aankoop van gekoelde drankjes
 • Parkeren bij La Pertusa, maar dan moet je nog een flinke wandeling maken om bij de kloof te geraken.
 • Stevige bergschoenen
 • Voldoende drinken en eten
 • Pet, zonnebril en zonnecrème
 • Geen last van hoogtevrees
 • de wandeling is geen lus en duurt 4 à 5 uur en is ongeveer 10 km lang
 • niet buggyproof!

Kayaktrip door de Mont-Rebei kloof met Aitor van IntrepidKayaks

Al heel lang staat een kayak trip in deze kloof op onze bucketlist!

Bij IntrepidKayaks werken ze met kleinere groepen, wij waren maar met 10 personen en dat maakt het heel wat gezelligers en gemakkelijker om het met je gezin te doen.

Je kan kiezen voor een kayak voor 2 personen of voor 1 persoon, Frederik ging alleen en wij beide met 1 van de kinderen.

Tijdens de trip kan je kiezen om voor 2 uur te stoppen en de wandeling door de kloof te maken of het enkel het stuk van de passages tegen de rotswand.  Er is ook ruimte voorzien om je picknick op te eten met een prachtig uitzicht over het water.

Wat was het mooi! Een unieke ervaring om de kloof vanop het water te ontdekken!

Met de verticale wanden van meer dan 500 meter hoog die versmallen tot een breedte 20 meter is dit een prachtige tocht om met de kayak te ontdekken!  Het zicht vanop het water is enorm indrukwekkend, zeker wanneer je op het smalste stuk van de kloof bent dat maar 20 meter breed is!

Waar te boeken? www.intrepidkayaks.com

Aitor helpt jullie graag met al je vragen!

Onze tips

 • Pet, zonnecrème en zonnebril
 • extra kledij
 • waterschoenen, of schoenen die nat mogen worden
 • zwemkledij indien je in het warme seizoen gaat, dan kan je ook even zwemmen in het stuwmeer
 • bergschoenen voor je gaat wandelen
 • picknick
 • water minstens 1.5 liter per persoon
 • duurtijd van de tocht is ongeveer tussen de 4-5 uur.

Wil je weten waar wij overal hebben geslapen? Tijdens onze 12 daagse rondreis met de daktent van Rooftoptravel hadden we steeds het avontuur gevoel met de kinderen! Benieuwd naar onze ervaringen met een daktent in Spanje?

admin

About Author

Ik ben een mama van 4 kinderen, getrouwd met Olivier en werk als zelfstandige in de kinepraktijk bij ons thuis.

Wij zijn een groot actief gezin en onze dagen zijn vooral gevuld met werk en de voetbalactiviteiten van onze kinderen. Zowel onze jongens als onze meiden zal je in het weekend terugvinden op het voetbalveld en wij aan de zijlijn als vaste supporters.

Maar buiten al dat voetbalgebeuren hebben we ook een enorme passie voor reizen, vooral goedkoop reizen en zoeken naar de best, betaalbare mogelijkheden. Daar we meer en meer vragen kregen van mama's, papa's en vrienden over hoe we dit allemaal aanpakten, besloten we een blog te schrijven met onze trips en tips.

Interesse in Onze andere avonturen

1 Comment

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *