wandelen Costa Brava PR-92 route/ Camí de Ronda

Kan je wandelen in een mooie omgeving in de Costa Brava? Absoluut! De Camí de Ronda is een prachtige wandelpad langs de kustlijn van de Costa Brava in Catalonië. Het pad loopt door verschillende dorpen en steden, waaronder Calella de Palafrugell, Llafranc en Tamariu. Tijdens het wandelen heb je een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee van de Costa Brava

Het ontstaan van de Camí de Ronda

De oorsprong van de Camí de Ronda gaat terug tot de middeleeuwen. Toen werd het pad gebruikt voor het bewaken en verdedigen van de kustlijn tegen piraten en andere aanvallen vanaf zee. Het pad werd beheerd door de Guardia Civil tot in de jaren 80 van de vorige eeuw. Nadien werd het overgedragen aan de verschillende steden en gemeenten langs de Costa Brava.

Tegenwoordig is de Camí de Ronda voornamelijk een wandelpad voor recreatieve doeleinden. Je wandelt langs de hele kustlijn van de Costa Brava, van Blanes tot Portbou aan de Franse grens, en biedt wandelaars een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee en de omliggende landschappen.

Verschillende delen van de Camí de Ronda

De route van de Camí de Ronda is verdeeld in verschillende delen en kan worden aangepast aan de ervaring en fysieke conditie van de wandelaar. De paden om te wandelen in de Costa Brava zijn over het algemeen goed aangegeven en gemakkelijk begaanbaar. Alhoewel sommige delen van het pad wel wat uitdagender kunnen zijn vanwege de rotsachtige kustlijn en de heuvels.

De totale lengte van het pad is ongeveer 200 kilometer, maar je kunt er ook voor kiezen om kortere delen te lopen, afhankelijk van je ervaring en fysieke conditie.

De Camí de Ronda is verdeeld in verschillende delen, elk met zijn eigen unieke landschappen en bezienswaardigheden. Hier zijn enkele van de belangrijkste delen van de Camí de Ronda:

  • Camí de Ronda van Sant Feliu de Guíxols naar S’Agaró: Dit deel van de route biedt prachtige uitzichten op de kustlijn en loopt langs enkele van de mooiste stranden van de Costa Brava, zoals de baai van Sant Pol. Het is ook een relatief gemakkelijke wandeling, ideaal voor beginners.

  • Camí de Ronda van Calella de Palafrugell naar Cap Roig: Dit deel van de route biedt adembenemende uitzichten op de kustlijn van de Costa Brava, waaronder de beroemde tuinen van Cap Roig. Het is een meer uitdagende wandeling vanwege de heuvelachtige omgeving.

  • Camí de Ronda van Llançà naar Portbou: Dit deel van de route ligt in het noorden van Catalonië en biedt prachtige uitzichten op de bergen en de kustlijn van de Costa Brava. Het is ook een relatief eenvoudige wandeling en geschikt voor beginners.

  • Camí de Ronda van Tossa de Mar naar Sant Feliu de Guíxols: Dit deel van de route loopt langs enkele van de mooiste stranden en baaien van de Costa Brava, waaronder de baaien van Cala Pola en Cala Giverola. Het is een meer uitdagende wandeling vanwege de heuvelachtige omgeving.

  • Camí de Ronda van Platja d’Aro naar Sant Antoni de Calonge: Dit deel van de route biedt prachtige uitzichten op de kustlijn van de Costa Brava en loopt langs enkele van de mooiste stranden, zoals het strand van Sant Antoni. Het is ook een gemakkelijke wandeling, geschikt voor beginners.

Het hele pad biedt een ongelooflijke verscheidenheid aan landschappen, variërend van rotsachtige kusten en baaien tot beboste heuvels en weilanden. Het is ook een ideale plek om tijdens het wandelen te genieten van de flora en fauna van de Costa Brava, met name de verschillende soorten vogels die langs de kust leven.

Onderweg vind je verschillende restaurants en bars waar je kunt genieten van de lokale keuken en drinken, evenals stranden waar je kunt ontspannen en zwemmen.

Onze ervaring tijdens het wandelen van de Camí de Ronda in de Costa Brava

Wij kozen ervoor om in de Costa Brava de Camí de Ronda te wandelen. We kiezen voor het stuk van Tamariu naar Calella de Palafrugell en van Cap Riog naar Platja de Castell. Bij beide wandelingen kan je via het binnenland via de GR-92 route terugkeren naar je startpunt.

Eerste wandelroute Tamariu – Calella de Palafrugell (6 km)

We verblijven in een appartement in het gezellige Tamariu, en vertrekken van hieruit naar Calella de Palafrugell. De wandeling start rechts aan de zijkant van het strand Tamariu en we vertrekken onmiddellijk via de een heuvelachtig pad richting rotsten. Reken op smalle, houten en rotsachtige wandelpaden die langs de rotswand lopen. Op sommige stukken is het steil klimmen en dalen, al dan niet voorzien van trappen.

Halverwege moet je afdalen naar een kleine baai, het ideale moment om even de rusten en iets te drinken. Hier is een kleine bar voorzien maar je kan enkel betalen met cash geld.

Na deze bar ga je even landinwaarts om op de GR-92 te wandelen. De GR-92 route is 583 km lang en gaat door dele van Catalonië, Murcia en een stuk van Andalusië. Net voor je aankomt aan de baai Llranc en Calella de Palafrugell zie je de mooie vuurtoren Sant Sebatià en de kerk Sant Sebastià de la Guardia. Je kan de kerk en bijhorende uitkijktoren bezoeken.

Vanaf de vuurtoren wandel je richting de kuststadjes Llfranc en Calella de Palafrugell, hier kan je genieten een pauze nemen en ondertussen genieten van lekker eten en drinken.

We beslissen om terug te keren naar Tamariu via de landinwaartse wandelroute. We komen terecht op het platteland met brede wandelpaden via de prehistorische bezienswaardigheid Dolmen de Can Mina. Dit is de gele wandelroute op de kaart van Palafrugell.

De totale wandelafstand van onze wandeling lag rond de 12 kilometer.

Tweede wandelroute van Cap Roig naar Platja de Castell

We parkeren onze auto op de parking van de Botanisch tuinen. Van hieruit kan je dan starten aan de Camí de Ronda richting Platja de Castell. Neem vanaf de parking eerst de Gr-92 route en sla dan na ongeveer 250 meter links af richting Cala de Critt. In het begin zijn het nog veel zandwegen, eenmaal je aan mirador de les Formigues komt ga je via het strand verder. Opvallend was bij ons dat de wind er veel sterker was. Vanaf Cala Estreta ga je terug de bossen in en wandel je langs de prachtige kustlijn van de Costa Brava. Neem een picknick mee en geniet van een pauze op Platja de Castell. Liever zin in een terrasje? Als je nog iets verder wandelt kom je aan in Cala de la Fosca, hier vind je tal van eetmogelijkheden! Terugwandelen doen we via de GR-92 landinwaarts. Ga zeker via de Barraca d’en Dalí een leuke tussenstop op weg naar de botanische tuinen.

Eens aankomen op de parking en je hebt nog energie over kan je nog een bezoek brengen aan de prachtige botanische tuinen van Palafrugell!

Al met al is de Camí de Ronda een prachtige wandelroute die je meeneemt door enkele van de mooiste landschappen van de Costa Brava en je de kans geeft om te genieten van de natuur en cultuur van dit prachtige gebied.

Ben je nog op zoek naar andere mooie stukken van de Camí de Ronda? Wij hopen zelf snel nog meer van dit mooi wandelpad te ontdekken! Wil je steeds nieuwe stukken wandelen? Dan kan je perfect om de 20 kilometer een logement boeken in de nabijgelegen baaien. Of wandel eens naar een van de Middeleeuwse Spaanse dorpen in de regio.

Alvast veel wandelplezier en als jullie nog vragen hebben neem dan gerust even contact met me op!

De ottomerekes

xxx

Mijn blog bevat affiliate links, wanneer u een aankoop/ boeking doet via deze links, ontvang ik daarvoor een kleine vergoeding zonder dat uw prijs verandert.

admin

About Author

Ik ben een mama van 4 kinderen, getrouwd met Olivier en werk als zelfstandige in de kinepraktijk bij ons thuis.

Wij zijn een groot actief gezin en onze dagen zijn vooral gevuld met werk en de voetbalactiviteiten van onze kinderen. Zowel onze jongens als onze meiden zal je in het weekend terugvinden op het voetbalveld en wij aan de zijlijn als vaste supporters.

Maar buiten al dat voetbalgebeuren hebben we ook een enorme passie voor reizen, vooral goedkoop reizen en zoeken naar de best, betaalbare mogelijkheden. Daar we meer en meer vragen kregen van mama's, papa's en vrienden over hoe we dit allemaal aanpakten, besloten we een blog te schrijven met onze trips en tips.

Interesse in Onze andere avonturen

1 Comment

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *