Peñón de Ifach Calp - avontuurlijke wandelingen spanje

Calpe ontdekken met kinderen? absoluut! Calpe is gelegen in de provincie Alicante aan de Costa Blanca. De gemeente telt ongeveer 25.000 inwoners en is een zeer populaire plaats voor toeristen.  Velen komen hier voor het heerlijke klimaat overwinteren. Ook tijdens de kerstvakantie zie je gezinnen hier in Calpe de zon komen opzoeken.

Calpe heeft een rijke cultuur en historie. Romeinen, Iberianen en Moren hebben er gedurende 20 eeuwen lang gestreden voor deze prachtige locatie. In de plaatselijke musea en tentoonstellingen zijn er nog resten te vinden van deze beschavingen

Calpe

Ontdek met de kinderen het oude centrum van Calpe

Wandel, verdwaal en ontdek met de kinderen in de smalle straatje van de oude stad van Calpe. Tijdens uw wandeling door dit doolhof vindt u verborgen schatten zoals de middeleeuwse verdedigingsbastion Torreó de la Peça, de hedendaagse kunstgalerie, het historisch en archeologisch centrum “La Casa de la Senyoreta“. Wandel binnen in de prachtige parochiekerk vol met schilderijen die de landschappen van Calpe afbeelden.

Je zal snel merken dat de bewoners van Calpe goed zorg dragen voor hun stad overal vind je magische plekjes met planten, bloemen en muurschilderingen. Er heerst overal een gastvrije sfeer en s ‘avonds heerst er een gezellige sfeer door de verlichting van de bars en restaurants. Ontdek ook met de kinderen in Calpe de Carrer de Puchal waar je heel wat traditionele Spaanse huisjes kan zien en waar de trappen geverfd zijn in de kleuren van de Spaanse vlag.

Wandel en ontdek Baños de la Reina in Calpe

Baños de la Reina de Calpe betekent de Romeinse vindplaats van “de Baden van de koningin”. Deze poelen waren viskwekerijen die 2000 jaar geleden tijdens de Romeinse nederzettingen. Vandaag zie je nog enkele architecturale Romeinse overblijfselen en is een ideaal plekje om te rustig te baden. De Baños de la Reina bestaat uit drie delen:

 • Roman Vicus, een romeinse villa waarvan slechts een deel opgegraven is.
 • Het “Las Termas de la Muntanyeta” complex gelegen op de top van een golfbreker aan de kust.
 • De Romeinse viskwekerijen.

Ontdek samen met de kinderen Club Social de la Manzanera in Calpe

Houden jullie van graffiti? Dan is dit een leuke foto locatie.

De Social Club is geïntegreerd in de rotswand, werd gebouwd in de jaren 70 – 80 door Ricardo Bofill, kenmerkend zijn karakteristieke oculi, de stenen muren, de toegangstrap, het platform met de twee zoutwaterbaden en een aanlegsteiger, deze waren ooit ‘the place to be’, maar vandaag is het een ruïne met opgefleurd met veel graffiti.

Wandel over de Boulevard van Calpe

Calpe beschikt op een mooie lange boulevard die even onderbroken wordt ter hoogte van Peñón de Ifach. Je kan een mooie lange wandeling maken van het oude Calpe via de haven naar het nieuw moderne Calpe. De boulevard wordt omringd door palmbomen, gezellige winkeltjes en hotels. Geniet hier op een gezellige avond op een van de vele terrasjes van de mooie zonsondergang.

Natuur en wandelingen in Calpe

Beklim met je kinderen de Peñón de Ifach Calp

Ontdek samen met de kinderen het mooie natuurgebied Peñón de Ifach in Calpe aan de Costa Blanca. De hoge rots is met zijn 50.000 m2 het kleinst beschermd natuurgebied in Spanje. De 332-meter hoge rots is omgeven met veel verschillende planten, kruiden en vogels die er nesten.

Je kan de klim in twee stukken onderverdelen:

 1. het eerste stuk tot aan de tunnel is via een goed begaanbaar pad, onderweg naar boven heb je verschillende mooie uitkijkpunten.
 2. Na de tunnel is het meer klimmen en klauteren… halverwege splitst de route en kan je kiezen tussen naar de top gaan of naar het uiterste punt in zee te wandelen.

Onze Tips:

 • Trek goede stevige schoenen aan
 • Zorg voor voldoende water en iets te eten, je gsm voor noodgevallen
 • Zonnecrème, een petje, trui en gebruik een rugzak zodat je je handen vrij hebt voor het klimmen
 • Het bezoekerscentrum met wc is enkel open tijdens de zomermaanden
 • Start je tocht vroeg in de ochtend dan is het nog niet te druk en niet te warm!

Wandel naar het uitkijkpunt Mirador Monte Toix

Ben je op zoek naar het mooiste uitzicht over Calpe en haar omgeving? Dit kan je ontdekken met je kinderen net buiten Calpe bij het uitkijkpunt bij Morro de Toix zijn.

Je kan voor deze wandeling kiezen uit een avontuurlijke of een eenvoudige route. Voor de beide wandelingen naar het uitzichtpunt parkeer je best de auto bij Partida MaryVilla.

Avontuurlijke route

Vanaf de parking start je richting Castillo del Mascarat. Je start onmiddellijk met het steile stuk waar je even moet klimmen en klauteren. Het ideale teamwerk voor de kinderen, na een korte stevige steile klim, op een duidelijk aangegeven wandelpad, kom je boven aan. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de baai van Mascarat. Vervolg je route richting het uitkijkpunt Mirador Monte Toix.

Eenvoudige route

Wandel in de richting van de zee en blijf aan de Calpe zijde van de Monte Toix. Je wandelt over geasfalteerde wegen richting het uitkijkpunt. Na een 2 km kom je uit bij het mooie uitkijkpunt Mirador Monte Toix. Je word beloond met een fenomenaal zicht over de kustlijn van Calpe en de Costa Blanca. Vooral bij zonsopkomst en zonsondergang is het zicht adembenemend.

Onze Tips:

 • Parkeren bij Partida MaryVilla volg het bord Castillo del Mascarat
 • Geen WC aanwezig
 • Wandelafstand is ongeveer 3,8 km – en 50m stijgen en dalen
 • Gebruik de app Maps.me en volg de bruine stippellijnen ( wandelpaden) zo is het een stuk gemakkelijker om je weg te zoeken !

Las Salinas de Calpe

Ontdek samen met de kinderen al wandelend Las Salinas in Calpe. De zoutpannen van de Costa Blanca in Calpe waren belangrijk tijdens het Romeins tijdperk. Toen werd zout gebruikt om etenswaren te bewaren. In 1993 werd het uitgeroepen tot beschermd natuurgebied en nu is het een populaire trekpleister in Calpe.

Wandel met de kinderen over de verschillende houten loopbruggen en geniet van de bijzondere fauna en flora in de zoutvlaktes. Neem zeker een verrekijker, want jaarlijks zijn er heel wat trekvogels te vinden waaronder de mooie roze flamingos!

Het Ecologische wandelpad van Calpe naar Cala Pinets in Benissa

Wandel langs de botanische en geologische bezienswaardigheden van de kust, met stranden en baaien. Het is een eenvoudige en gemakkelijke route, de wandelpaden zijn mooie afgezet met houten leuningen, op sommige plaatsen zijn er banken voorzien en onderweg kom je informatiepanelen tegen over de fauna en flora.

Ontdek samen met de kinderen de haven van Les Bassetes. Een ideale stopplaats om iets te drinken met een prachtig uitzicht op de rots van het natuurgebied Peñón de Ifach.

PR-CV 340 naar de top van de Sierra de Oltá

De route is een middelmatige moeilijkheidsgraad, maar wil je naar de top van de Sierra de Oltá dan is het een 8-kilometer of 10-kilometer lange tocht afhankelijk van de keuze die wordt gemaakt. De route is cirkelvormig rond de Sierra de Oltá deze staat aangegeven door middel van paaltjes, verf op stenen en houten pijlen.

Volg vanaf de kampeerplaats Zona de acampada Oltà de bordjes van de  wandelroute PR CV 340.  Eerst wordt de noordzijde aangehouden, dit is de route aan de rechterkant. Het pad is in het begin een smal paadje door een dicht begroeid dennenbos. Heerlijk om hier te lopen, zelfs als het een erg warme dag is loop je hier nog koel en beschut tegen de zon. Wandelen Costa Blanca een genoegen vooral in de lente, herfst en winter.
onze tips:

 • Gratis parkeren bij Zona de acampada Oltà
 • Toilet aanwezig
 • Zonnecreme, pet en drinken meenemen bij warm weer
 • Volg de bordjes met de geel/witte lijnen

De mooie stranden van Calpe

Calpe aan de Costa Blanca is een prachtige bestemming voor zon, zee en strand. In Calpe vind je ruige zandstranden, verborgen kleine baaien in de omgevingen en mooi stadsstranden nabij het centrum.

onze tips

 • Zandstranden zijn Playa de la Fosa, Playa del Arenal-Bol, Playa del Cantal Roig.
 • Kiezelstrand Cala el Racó, ook een ideale plek om te snorkelen

Multiventura – Calpe

Kajakken

Ga met de kinderen 2 uur kajakken rond de rots van het natuurgebied van de Peñón de Ifach. Vanop het water heb je een mooi uitzicht op de vogels en de dieren die in het natuurgebied leven.

Je kan kiezen in een begeleide excursie of enkel huren per uur

Prijs kajak met begeleiding 2 uur: 1 persoon 30 euro / 2 personen 55 euro

Prijs kajak zonder begeleiding 2 uur: 1 persoon 25 euro / 2 personen 35 euro

Canyoning

Ga gedurende 3-4 uur op stap met een gids, keuze uit verschillende routes

Arranco del Estret de les Penyes, rapel max. 20meter

 • Initiatie niveau
 • 2 uur ongeveer in het ravijn
 • Ontmoetingplaats op het Quatre Carreteres plein in het dorpje Callosa de Ensarriá.
 • Deze ravijn is heel gemakkelijk, eerst beklim je het en dan daal je af met sprongen en kleine rappels. De laatste rappel van 17mt in de waterval, deze is optioneel omdat je ook vanaf de zijkant kunt afdalen.

Barranco del rio Mela, abseilen max. 9mt

 • Initiatieniveau
 • 2:30′ uur in het ravijn
 • Start vanuit het dorp Abdet.
 • Deze ravijn is heel gemakkelijk, eerst loop je een pad op, dan daal je af met sprongen. Je glijdt van enkele glijbanen en daalt kleine rappels af, aan het einde keer je via een pad terug naar het busje.

Barranco Gorgo de la escalera, abseilen max. 25mt

 • Initiatieniveau
 • 2:30′ uur in het ravijn
 • De start is vanaf het tankstation van het dorp Anna.

Prijs: 60-euro p.p.

Suppen – duiken

Verder kan je er nog supboards huren, duikexcursies volgen en een boottocht langs de kust van Calpe richting een mooie grot.

Wij vinden de Costa Blanca een ideale vakantiebestemming! Zon, zee, strand en met tal van leuke activiteiten in de omgeving.

Alvast heel veel plezier in Calpe! Laat ons zeker weten hoe jullie vakantie was en hoe jullie Calpe hebben ervaren.

De ottomerekes

xxx

admin

About Author

Ik ben een mama van 4 kinderen, getrouwd met Olivier en werk als zelfstandige in de kinepraktijk bij ons thuis.

Wij zijn een groot actief gezin en onze dagen zijn vooral gevuld met werk en de voetbalactiviteiten van onze kinderen. Zowel onze jongens als onze meiden zal je in het weekend terugvinden op het voetbalveld en wij aan de zijlijn als vaste supporters.

Maar buiten al dat voetbalgebeuren hebben we ook een enorme passie voor reizen, vooral goedkoop reizen en zoeken naar de best, betaalbare mogelijkheden. Daar we meer en meer vragen kregen van mama's, papa's en vrienden over hoe we dit allemaal aanpakten, besloten we een blog te schrijven met onze trips en tips.

Interesse in Onze andere avonturen

1 Comment

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *