mooiste national natuurpark Fulufjällett

Ontdek de mooiste Nationale natuurparken in Zweden. Met onze tips maak je tijdens je rondreis de mooiste wandelingen met je kinderen in deze mooiste natuurparken.

De 6 mooiste Nationale natuurparken in Zweden

Het National Park Store Mosse

Is het grootste en een van de mooiste Nationale natuurparken in Zweden. Het ligt net ten zuiden van Lapland in Småland. Je vindt hier zo’n 7740-hectare aan onaangetaste natuur, waar je heerlijk in op ontdekkingstocht kan gaan.

​Store Mosse heeft meer dan 40-kilometer aan voetpaden beschikbaar. De verschillende routes door het park variëren van 300-meter tot 14 kilometer. Je kan kiezen voor de gemarkeerde paden of met de kinderen met een professionele gids er op uit trekken.

​Wij wandelen een stuk van de Kävsjön run om erna over te gaan naar de Svartgölsleden en terug te keren via de Kittlakull.  Ga ook zeker langs bij de uitkijktoren bij het bezoekerscentrum, zo heb je een mooi uitzicht over de moerasgebied van het nationaal park

Onze tips voor de wandelingen:

 • Parkeren doe je aan het bezoekerscentrum Naturum, de hoofdingang van het Nationaal Park ligt aan de weg 151 tussen Värnamo en Gnosjö op 17-kilometer van Värnamo.
 • de Svartgölsleden en Wibecksleden zijn routes die toegankelijk zijn voor mindervaliden en rolstoelgebruikers.
 • Met kinderen kies je best voor de Transtigen route, deze is een leuke en makkelijke wandeling.
 • Wil je een langere wandeltocht maken dan kun je rondom het meer Kävsjön lopen.
 •  Wil je nog meer gedetailleerde informatie ga dan zeker eens kijken op De nationale parken van Zweden (nationalparksofsweden.se)

Het National natuurpark Tiveden

Kenmerkend voor dit mooie nationaal natuurpark in Zweden zijn de grote reuze keien en diepe kloofvalleien. Het biedt interessante natuurervaringen en geeft je echt een sterk gevoel van wildernis. Dit te midden van de wijken met culturele tradities tussen het Vänermeer en het Vätternmeer. In een van de wildste bossen van Zuid-Zweden kan je wandelen in chaotisch bezaaid gebied met keien die tot 10-meter hoog zijn. Deze zijn hier door de ijskap in het winnenland naar toe gedragen.

Verder vind je in dit nationaal natuurpark in Zweden ook veel spannende grotten en verschillende wildernismeren. In totaal zijn er meer dan 34-kilometer gemarkeerde paden die wandelingen van 0,9 tem 9,5-kilometer aanbieden. De wandelpaden nemen je mee naar diepe rif valleien en naar de top van met korstmossen bedekte rotsen. Houd er rekening mee dat veel van de paden heuvelachtig zijn en een uitdaging kunnen zijn om te lopen.

​Onze tips:

 • Wij kozen voor de Trail Trollkyrkerundan van ongeveer 4.6 km, deze bleek later toch wat langer te zijn en duurt ongeveer 3,5 uur.  Reken op veel stijgen en dalen, met andere woorden wij vonden het echt een kuitenbijter! Het pad Trollkyrkerundan (“Troll’s Church loop”) begint en eindigt bij de hoofdingang.
 • Via trappen en leuningen wandel je door het dramatische rifdal terrein van Tiveden naar Stora en Lilla Trollkyrka. Langs het pad zijn er bordjes met de nodige informatie. Nadat je ongeveer een vierde van de weg hebt afgelegd, is er de mogelijkheid om een kortere route te kiezen.
 • Parkeren doe je aan het bezoekerscentrum bij de hoofdingang
 • Bij het bezoekerscentrum het nationale park vind je meer informatie over de mogelijke wandelingen, wc’s, picknickplaatsen en een tentoonstelling.
 • De meeste wandelpaden van een de mooiste nationale parken in Zwed beginnen hier. 
 • Wil je nog meer gedetailleerde informatie ga dan zeker eens kijken op De nationale parken van Zweden (nationalparksofsweden.se)

Het National natuurpark Färnebofjärden

Een van de mooiste nationale natuurparken die gelegen is in een rivierlandschap, een deel van de Neder-Dalälven Rivier. Kenmerkend zijn hier de meren, stroomversnellingen, wetlands en de bossen.

In dit nationaal natuurpark treedt de rivier de Neder-Dalälven regelmatig uit haar oevers en verspreidt zich over de grote gebieden.  De overstromingen creëren een unieke leefomgeving voor verschillende planten en dieren, in dit gebied komen de dieren en planten van Noord- en Zuid-Zweden samen

Er leven bijvoorbeeld meer dan 200 vogelsoorten, waarvan er ongeveer 100 plaatselijk broeden.

Langs de rivier zijn er gebieden zonder bossen, deze worden rivierweiden genoemd en staan elke lente in bloei. Het water dat over de weiden stroomt voedt de grond de grond en het gras. Planten die licht, vocht en warmte nodig hebben, gedijen hier goed, waardoor vlinders, libellen en woelmuizen hier ook. Dit maakt de rivierweiden tot goede jachtgebieden voor uilen en roofvogels.

​Wij parkeerden onze auto bij Huvedentrén in het Gysinge natuurreservaat en kozen voor de gele wandeling (11 km) langsheen het water richting Gysing en terug via de oude spoorwegbrug.

Onze tips:

Het Hamra National Park in Zweden

​Wandel door een van de eerste en oudste nationaal park van Zweden. De eeuwenoude bossen vormen een mooi geheel met een systeem van moerassen, venen, poelen en eilandjes met pijnbomen. Dit national park werd pas erkend in 1909. De grens van het oude nationale park wordt gemarkeerd door de ingang uit de jaren 1960.

​Het Hamra Nationaal Park heeft een van de dichtste berenpopulaties in Zweden, maar zeer weinig bezoekers zien er een. Zorg ervoor dat je gehoord kan worden als je wilt voorkomen dat je een beer tegenkomt, bijvoorbeeld door af en toe af en toe een beetje te neuriën.

​De wandeling Urskogslingan brengt u recht in het oude bos, met zijn onregelmatige silhouet, grote oude bomen, holle zilverkleurige dennen en zijn speciale flora en fauna. De eerste 500-meter naar het uitzichtpunt bij Svansjön zijn rolstoelvriendelijk, met een brede promenade.

​Onze tips:

Het National Park Fulufjället

Fulufjället is een van de mooiste nationale natuurparken van Zweden vanwege ​de prachtige waterval.

Dit nationaal natuurpark ook echt grenzeloos! In dit park komen Noorwegen en Zweden samen en vromen ze een groot beschermd gebied voor wilde dieren en natuur. Namelijk het Fulufjellet Nationaal Park en Fulufjället Nationaal Park. 1200 miljoen jaar geleden werd de zandsteen waaruit Fulufjället vandaag bestaat gevormd. Zelfs nu kan je nog sporen zien van de ondiepe zee waar het zand in lagen werd gelegd. Deze sporen heten rimpelsporen en lijken op golven in de steen. 
Het kleur van de zandsteen kan variëren van licht roze en donkerrood.  

​Op 93-meter met 70-meter vrije val, is Njupeskär de hoogste waterval van Zweden. 
Het wandelpad naar de Njupeskär waterval begint bij het bezoekerscentrum Naturum Fulufjället en is in totaal 4 km lang. De wandeling is  vrij gemakkelijke, maar niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Na een wandeling van 1,5 kilometer is er een kleine rusthut met een kampvuur. Vanhieruit heb je een fantastisch uitzicht op de waterval. hier kan u kiezen of u naar boven wilt wandelen om bovenaan bij de waterval wilt staan of u eronder wil staan. Wij hebben de beide wandelingen gedaan!

Eerst naar het punt gewandeld waar de waterval neer komt, erna terug gewandeld en beginnen klimmen naar het punt waar de waterval 93 m naar benden valt. Hou er rekening mee dat dit pad  gedeeltelijk erg steil en rotsachtig is. Als je geluk hebt kan je zelfs de giervalk, ‘s werelds grootste valk zien daar hij zich vaak nestelt in Njupeskär.

Onze tips:

Het National Park Sonfjället

Wandel in een van de mooiste nationale natuurparken van Zweden die gekend staat als “het land van de Beer“.

​De berg van Sonfjället steekt boven de boskammen uit in centraal Härjedalen, deze berg en de omliggende bossen staan bekend als een van de belangrijkste berenopvangcentra in Scandinavië.  Het gebied heeft ongewone en goed bewaarde geologische rotsformaties die gecreëerd zijn door het smeltwater van de laatste ijskap.

​Enkel 3 van ons hebben de berg volledig tot de top beklommen, tijdens de klim kan je op verschillende plekken uitrusten en genieten van het uitzicht.

Onze Tips:

 • ​Volg voor de weg naar de top de oranje route
 • ​Oppassen bij het beklimmen van de berg, op sommige plaatsen is het pad niet altijd duidelijk door de nodige rotspartijen.
 • parkeren is gratis
 • toiletten aanwezig
 • Wil je nog meer gedetailleerde informatie ga dan zeker eens kijken op De nationale parken van Zweden (nationalparksofsweden.se)

Geniet vooral van de schoonheid van de natuurparken en mooie uitzichten. Laat ons zeker weten of jullie ook een van deze natuurparken hebben bezocht en hoe jullie bevindingen hier zijn.

Veel wandelplezier in Zweden

De Ottomerkes

admin

About Author

Ik ben een mama van 4 kinderen, getrouwd met Olivier en werk als zelfstandige in de kinepraktijk bij ons thuis.

Wij zijn een groot actief gezin en onze dagen zijn vooral gevuld met werk en de voetbalactiviteiten van onze kinderen. Zowel onze jongens als onze meiden zal je in het weekend terugvinden op het voetbalveld en wij aan de zijlijn als vaste supporters.

Maar buiten al dat voetbalgebeuren hebben we ook een enorme passie voor reizen, vooral goedkoop reizen en zoeken naar de best, betaalbare mogelijkheden. Daar we meer en meer vragen kregen van mama's, papa's en vrienden over hoe we dit allemaal aanpakten, besloten we een blog te schrijven met onze trips en tips.

Interesse in Onze andere avonturen

1 Comment

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *