Avontuurlijke wandelingen in Andalusië Spanje

Dit prachtig gebied van Spanje, Andalusië beschikt over tal van mooie avontuurlijke wandelingen. Sommige wandelingen kan je al met kleinere kinderen doen, maar de avontuurlijke wandeling El Caminito del Rey moet je reeds 8 jaar zijn.

El Caminito del Rey

El Caminito del Rey, of het koningspad ligt zo’n 60 km ten noorden van Malaga.  Deze avontuurlijke wandeling van Andalusië loopt van Álora naar Campillos door de El Chorro-kloof.

De start van het eerste pad dateert van 1901. Het pad werd gebouwd om de materialen, via ezels gemakkelijker te kunnen vervoeren voor de bouw van hydraulische centrales t.h.v. de watervallen van Choro en Gaitanejo.

Na lange tijd geraakte het pad in verval en werd het een van de engste avontuurlijke wandelingen van Andalusië. In 1992 werd het gevaarlijke pad gesloten voor restauratie. Deze startte in 2014 en sinds maart 2015 is het pad terug open voor publiek, maar nu met leuningen, trappen en zelfs extra verankeringen.

Het wandelpad

Deze avontuurlijke wandeling van Andalusië is ongeveer 3 km en loopt op een pad dat tegen de rotswand gemaakt is. Op sommige plaatsen loop je zelfs tot 100 meter boven de rivier ‘El Chorro’!

Starten met het avontuurlijk wandelpad doe je vanaf de noordelijke ingang. De wandeling is enkel in één richting te bewandelen, maar eenmaal op het einde kan je de bus terug naar de start nemen. 

Hou er rekening mee dat het pad enkel toegankelijk is voor kinderen vanaf 8 jaar en dat je ongeveer 2 – 3 uur onderweg bent.

Tickets

De tickets voor deze avontuurlijke wandeling in Andalusië kan je hier online kopen, per half uur vertrekken er groepen en voorhand reserveren is noodzakelijk. Hou er rekening mee dat de beschikbare tijdsloten vaak snel volzet zijn.

Reken op een 20 tal minuten wandelen van de parking tot de noordelijke ingang. Zorg ook dat je ongeveer 20 minuten op voorhand al aan de ingang staat zodat je daar nog eens laatste keer naar het toilet kan. Geen toiletten tijdens de hele route!

​Parkeren

Parkeren is betalend doe je best achter het restaurant El  Mirador. Vandaar uit wandel je naar de Tunnel Pequeño, eens door de tunnel kom je een T-splitsing en sla je rechts af. Wandel dan steeds rechtdoor en zo kom je uit aan de noordelijke ingang van het wandelpad.

De parkings en opstapplaatsen voor de bussen bevinden zich zowel voor de noordelijke als de zuidelijke ingang op ongeveer een kilometer van het startpunt. De Pendelbus moet je 2,5 euro cash betalen of je boekt je ticket al online.

El Torcal de Antequera

El Torcal de Antequera , ook wel het pannenkoekengebergte genoemd. Dit natuurreservaat bevat tal van avontuurlijke wandelingen in de gemeente Antequera te Andalusië.  Het is een van de meest spectaculaire en mooiste natuurreservaten van Spanje, dit vanwege de speciale rotsen en karstformaties. 

De rotspieken lijken als torentjes van gestapelde  van platte stenen.  Je vindt er talrijke grotten en spelonken, sommige zijn ook bewoond geweest  door de Romeinen en de moren of werden gebruikt als begraafplaats.  Er zijn tal van verschillende soorten planten en bloemen aanwezig, maar ook een variatie aan dieren, waaronder vossen, roofvogels, salamanders enz.

Voor meer informatie over dit natuurgebied kan je je wenden tot het bezoekerscentrum. Maar wie al wandelend op ontdekking wilt gaan in dit natuurgebied van Andalusië zijn er 3 verschillende avontuurlijke wandelingen. Deze gaan van makkelijk tot moeilijk met afstanden van 1,5 km – 2,5 km of 4,5 km.

Rio Chillar – Nerja

Nabij Nerja ligt een verrassende avontuurlijke wandeling van Andalusië waarbij je 8 kilometer de rivier Rio Chillar stroomopwaarts loopt.

De wandeling begint op de asfaltweg “los Almachares”, parkeren is hier niet toegestaan en wordt verbaliseerd door de Spaanse politie. Parkeer je auto op de betalende parking aparcamiento Calle Mirto.

Wandel rechtdoor tot u aan de betonfabriek komt, hier eindigt de asfaltweg en start een stenen weg. Halverwege komt u aan een bareel, vanaf hier begint het natuurpark. De avontuurlijke wandeling van dit natuurgebied in Andalusië start met een brede strook aan keien en een klein smal riviertje aan de linkerkant. De rivier is nu je gids, dus volg hem verder. In het begin kan je nog naast de rivier wandelen, maar na 2 kilometer zal het smaller worden en kan je niet anders dan in de rivier te gaan wandelen.

Na een wandeling van ongeveer 4 kilometer kom je uit aan een van de mooiste stukken, Los Cahorros de rivier passeert door 3 smalle kloven in de berg. Deze zijn iets meer dan een meter breed en ongeveer 20 meter hoog, een ongelofelijk ervaring om hierdoor te wandelen. Onderweg kom je verschillende natuurlijke zwembaden tegen waar je even kan afkoelen of rusten. Je zal merken dat het laatste stuk van de rivier ineens een beetje ingewikkelder wordt met meer grotere rotsen en wat klimwerk, maar op het einde kom je aan de laatste waterval met een dieper zwembad.

Onze tips:

  • Afstand: Als u de Nerja rivier (Río Chillar) wilt voltooien, helemaal naar “Vado de Los Patos“, loopt u ongeveer 8 km om er te komen en nog eens 8 km om terug te komen (via dezelfde route).
  • De snelheid van het water is traag. 80% van de wandeling gaat over de Chillar rivier waarbij het water tot aan je enkels komt. Tijdens de winter kan het water wel hoger komen, gebruik dan zeker en stok.
  • Duurtijd: Als u tot het einde van de Nerja rivier (Vado de Los Patos) wilt wandelen reken dan op een wandeling van 6 of 7 uur (heen en terug)
  • Moeilijkheid: De wandeling naar de “Vado de Los Patos” is een wandeling met gemiddelde moeilijkheidsgraad, maar neem geen onnodige risicos aangezien het een moelijk bereikbaar gebied is voor de hulpdiensten. Als je met kinderen gaat, raad ik je aan om naar het eerste zwembad (Los Cahorros) te lopen, wat ongeveer 5 km lopen is (heen en terug). Deze wandeling is veel gemakkelijker.
  • Aanbevolen tijd van het jaar: Ik zou aanraden om tussen maart en oktober te gaan, simpelweg vanwege het weer en hoe diep het rivierkanaal zal zijn.
  • Zorg voor het milieu: Omdat dit gebied een natuurpark is het is volledig verboden om afval in de rivier of waar dan ook te gooien.
  • Schoenen: Kies voor comfortabel sportieve schoenen die nat mogen worden en je enkels beschermen. Houd er rekening mee dat je op natte en gladde stenen gaat lopen. Gebruik zeker geen slippers deze zijn onstabiel, bergschoenen zijn dan te zwaar als ze nat worden. Wij hebben sportschoenen gebruikt en dit ging perfect.
  • Gebruik een stok, deze kan je vinden in de struiken aan het begin van de wandeling, ideaal voor glade stukken in de rivier.
  • Zonnebrandcrème en een hoed: Een echte aanrader, vooral in juli en augustus. Het is een lange wandeling en de zon is altijd aanwezig.
  • Eten en water: Tijdens je tocht kom je niets tegen, neem drinken en eten mee voor onderweg.

Barranco Blanco – Coín

Barranco Blanco ligt op een half uurtje rijden van Coín. Deze groene oase is een prachtig gebied om te gaan wandelen.

Deze wandeling is minder bekende, maar zeker een aanrader om met de kinderen te doen. Je wandelt op een smal padje langs de rivier of je kan ook kiezen om in de rivier te wandelen. Deze wandeling is rustig dit zowel in de weekdagen als in het weekend.

Opgepast, op een gegeven moment kan je ook enkel door het water van de rivier zwemmen of langs de zijkant de rotsen beklimmen om terug een eindje verderop te geraken.

Ben je nog op zoek naar andere avontuurlijke wandelingen in Spanje? We schreven ook een blogpost over wandelingen aan de Costa Blanca met kinderen, deze zijn onderverdeel voor kinderen ouder of jonger dan 8 jaar.

Alvast veel wandelplezier en indien jullie nog vragen hebben dan mag je ze gerust stellen.

De Ottomerekes

xxxx

admin

About Author

Ik ben een mama van 4 kinderen, getrouwd met Olivier en werk als zelfstandige in de kinepraktijk bij ons thuis.

Wij zijn een groot actief gezin en onze dagen zijn vooral gevuld met werk en de voetbalactiviteiten van onze kinderen. Zowel onze jongens als onze meiden zal je in het weekend terugvinden op het voetbalveld en wij aan de zijlijn als vaste supporters.

Maar buiten al dat voetbalgebeuren hebben we ook een enorme passie voor reizen, vooral goedkoop reizen en zoeken naar de best, betaalbare mogelijkheden. Daar we meer en meer vragen kregen van mama's, papa's en vrienden over hoe we dit allemaal aanpakten, besloten we een blog te schrijven met onze trips en tips.

Interesse in Onze andere avonturen

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *