Reizen met diabetes type 1

Ondankts dat frederik al van zijn 8 jaar diabetes type 1 heeft, houdt dit ons absoluut niet tegen om te reizen.

Toen Frederik 8 jaar oud was werd hij met spoed opgenomen in het UZ Gent. Sinds die dag, 17 september 2015 heeft onze oudste zoon diabetes type 1. Na een intensieve week in het ziekenhuis gingen we naar huis en stonden we nog dagelijks in contact met het diabetes team om zijn waardes te bespreken. In het begin was het echt zoeken om hem stabiel te krijgen.  Frederik is een zeer actieve, sportieve jongen die houdt van voetbal en veel sporten. Hierdoor kent hij zijn lichaam zeer goed en voelt hij snel aan wanneer hij laag staat.

Reizen met Diabets Type 1

Reizen met een kind dat diabetes type 1 heeft, is wel wat aanpassen. Je bent altijd op stap met een gevuld rugzakje. Als wij op reis zijn dan hebben we steeds al zijn materiaal dubbel bij en verdelen we steeds over 2 rugzakken. Je weet nooit dat er een rugzak wordt gestolen of verloren gaat. En in het buitenland is het ook niet evident om terug aan al je materiaal te geraken.

Onze tips om te reizen met diabetes type 1

 • Zorg ervoor dat je de nodige documenten, reisdocument/attest mee hebt. Deze kan je verkrijgen bij de conventie of dokter (zeker als je met het vliegtuig reist)
  • Attest voor je sensor, deze mag niet door de douane scanner en neem je zelf mee door de controle met je bijhorend attest.
  • Attest dat je diabetes type 1 hebt, verkrijgbaar bij het diabetes team van het ziekenhuis.
 • Tijdens je luchthavencontrole worden Cola, Fanta vaak geweigerd desondanks het attest.
 • Voorzie koeling voor de reserve insuline, wij gebruiken zakjes van Frio op basis van kristallen. Voor gebruik leg je ze even 10 minuten in water, hierdoor zwellen de kristallen op. Zo kan je de insuline voor minstens 45 uur op een veilige temperatuur bewaren. 
 • Neem reserve voorschriften afgedrukt en per e-mail mee! In elk land kan je bij een apotheker je insuline bestellen. Hou zeker ook je rekeningen bij want afhankelijk van je ziekenfonds kan je soms hiervan nog een stuk terugkrijgen.
 • Zorg dat je al je materiaal dubbel mee hebt in 2 verschillende rugzakken. Indien er dan iets mis loopt beschik je nog steeds over je andere gevulde rugzak.
 • Wij beschikken over een extra verzekering voor onbeperkte medische kosten voor in het buitenland. Je weet nooit dat er tocht onverwachts iets mis zou gaan waardoor een opname in het ziekenhuis noodzakelijk zou zijn. Deze kosten kunnen dan al snel hoog oplopen. Met zo een verzekering vertrek je al veel geruster op reis. Reken hiervoor ongeveer een 200 euro per jaar.
 • Noteer de belangrijke telefoonnummers van de dokters en ziekenhuizen in de omgeving. Indien er toch iets misgaat moet je hier al niet meer achter zoeken.

Onze ervaringen om te reizen met diabetes type 1

Met het Vliegtuig

Afhankelijk van welke luchthaven wordt er tijdens het reizen met diabetes type 1 wel of niet moeilijk gedaan over de flesjes Cola of Fanta. Bij de controles van de douane worden de flesje Cola meestal altijd eruit gehaald, desondanks je je attest bij hebt. Hierdoor nemen wij nu enkel dekstro mee om op te suikeren en dit geeft geen enkel probleem bij de controles. Reageer je het beste op cola, koop dan je flesje na de controle.

Zorg ook steeds dat je de nodige attesten bij hebt. Zo stonden wij ooit aan een luchthaven in Frankrijk en werd zijn extra sensor geweigerd omdat wij geen recent attest bij hadden. Met gevolg dat de nog niet gebruikte sensor door de scanner van de douane moest. Wij hebben dit toen geweigerd en onmiddellijk ter plaatse Frederik zijn nieuwe sensor gezet.

Met de auto

Ook hier verdelen we vaak het materiaal over een rugzak en een tas die in de auto blijft, maar soms loopt het ook eens mis. Zo zijn we onlangs op kampeertrip geweest met de daktent naar Catalonië en was Frederik zijn doos met zijn langdurige insuline, Lantus insuline kwijt. Het is hier dat we geconfronteerd werden met het digitale tijdperk. Omdat tegenwoordig alle voorschriften aan onze paspoorten worden gelinkt beschik je niet meer over de papieren voorschriften. Gelukkig konden we onze huisarts bereiken per bericht en werd er een voorschrift per e-mail doorgestuurd.

We verbleven toen in Alquezar en hadden voor die dag een kanotocht geboekt voor een volledige dag. Onze dagtocht duurde van 9.30 tot en met 15.30 uur, maar op zaterdag gaan alle apotheken in de kleine dorpen maar open om 9.30 uur en sluiten ze om 13.30 uur. Probleem dus! We zijn dan uiteindelijk helemaal naar Lleida gereden waar er nog een apotheek open was tot 21.00 uur. Gelukkig was deze apotheek ook bereikbaar via Whatsapp zodat bij onze aankomst de insuline al klaar lag.

Met de kano/ packraft

In de zomer van 2021 zijn we een week op kanoavontuur geweest met The Canoe trip. 7 dagen reizen met diabetes type 1 zonder elektriciteit, geen stromend water en slapen onder de open hemel. Ook hier hadden we alles dubbel bij en lagen de extra voorschriften in de auto. Bij geval van nood konden we onmiddellijk de verantwoordelijke ranger verwittigen indien er iets mis was. Voor deze trip hebben we gebruikt gemaakt van de frio zakjes om zijn insuline koud te houden. De waterbestendige zakken zorgden dat al zijn materiaal niet nat werd. Zijn pen, insuline en prikker werden tijdens het kanovaren in een kleine waterbestendige zak gestoken die hij dan bevestigde aan de riem van zijn broek.

Naar een andere tijdszone

In 2016 en 2018 zijn we met zijn allen naar Florida en New York gevlogen. Wat doe je dan met het plaatsen van de langwerkende insuline? Wij hebben er steeds voor geopteerd op de langwerkende niet verleggen. Frederik bleef zijn langwerkende insuline plaatsen op tijdzone van thuis, dit wil zeggen dat hij zijn lantus om 13.00 lokale tijd zette terwijl het thuis om 19.00 uur was.

Blijf je voor een lange tijd in de andere tijdzone dan is het misschien interessanter om de langwerkende insuline aan te passen. Deze kan je dan per dag met 30 minuten opschuiven tot je op je gewenste uur zit.

Ons levensmotto

Wij reizen met een kind met diabetes type 1, onze andere zoon heeft epilepsie en moet hiervoor ook de nodige medicatie nemen. Indien er toch iets fout loopt, proberen we steeds rustig te blijven en zoeken we naar een oplossing. Gelukkige is het tot hiertoe al altijd goed gekomen.

Wij hebben Frederik nooit tegengehouden om de wereld te ontdekken en gaan hem hierin steeds positief blijven stimuleren. Zo trokken we met frederik al de voorbije jaren naar tweemaal naar Amerika, Zuid-Afrika en verschillende landen in Europa.

Ons levensmotto? Frederik, hou je glucose waardes goed en dan kan je echt de hele wereld aan!

Wij hopen dat we met deze post mensen of gezinnen kunnen aanzetten om te reizen met diabetes type 1. Als het ons lukt dan lukt het voor jullie ook mits een goede voorbereiding en met onze tips.

Als jullie nog vragen of opmerkingen hebben, neem dan gerust even contact met ons.

De ottomerekes

xxx

admin

About Author

Ik ben een mama van 4 kinderen, getrouwd met Olivier en werk als zelfstandige in de kinepraktijk bij ons thuis.

Wij zijn een groot actief gezin en onze dagen zijn vooral gevuld met werk en de voetbalactiviteiten van onze kinderen. Zowel onze jongens als onze meiden zal je in het weekend terugvinden op het voetbalveld en wij aan de zijlijn als vaste supporters.

Maar buiten al dat voetbalgebeuren hebben we ook een enorme passie voor reizen, vooral goedkoop reizen en zoeken naar de best, betaalbare mogelijkheden. Daar we meer en meer vragen kregen van mama's, papa's en vrienden over hoe we dit allemaal aanpakten, besloten we een blog te schrijven met onze trips en tips.

Interesse in Onze andere avonturen

2 Comments

 1. Vorige zomer vertrokken we vanuit Oslo, Noorwegen, naar Longyearbyen op Spitsbergen voor een 10-daagse cruise. Wij reizen heel veel over gans de wereld en hebben nooit problemen met de sensoren. In Noorwegen hebben we hemel en aarde verzet, 3 steeds hoger geplaatste erbij gehaald..en contact met mijn endocrinologe maar … haalde allemaal niets uit . De sensoren en extra zender moesten door de scan 🙀 Met bang hartje vertrokken, want geen faciliteiten of ziekenhuizen daar voor de volgende 10 dagen. Sensor werkte uiteindelijk toch, maar bij vlucht van Tromsø naar Oslo en Oslo naar Brussel weer hetzelfde scenario….
  Nog veel reisplezier

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *