Tijdens onze rondreis van 10 dagen doorheen het mooie Zweden hebben we heel wat leuke uitstappen gedaan met de kinderen.
Leuke uitstappen met de kinderen in Zweden
Värmland Moose Park
Elandpark Holeberg – 683 61 Ekshärad
Om onze lange rit van Lofsdalen te onderbreken, boeken we een bezoek bij Värmland Moose Park. Dit is echt een leuke uitstap met de kinderen in Zweden, en bij ons een ideale stop om een lange afstand te overbruggen. Zo komen we veel meer te weten over de Koning van het Zweedse bos. Tijdens een begeleide tour leer je heel voor over hoe deze grote dieren leven in Zweden.
- Hoe je ze in het wild kan spotten
- Hoe ze in het ecologische systeem van Zweden passen
- Over hun krachtige gestalte en hun atletische vermogen
- Waarom ze onverschrokken krijgers zijn wanneer dat nodig is, dit zijn serieus taaie dieren van de Noordse bossen.
De stier wordt niet voor niets de koning van het bos genoemd, en het vrouwtje is echt de koningin. Je komt hier heel dichtbij de elanden, zo kan je ze aanraken, ze voeren en naast de koning zelf gaan staan en zijn kroon aanraken.
Dit is een unieke tourervaring die je zeker niet mag missen als je hier in Värmland, Zweden bent.
Denk eraan om je tickets online te reserveren, maar je kan ze ook ter plaatse te boeken. Check zeker de tijdsloten per dag daar deze soms kan variëren van dag tot dag.
Prijs per persoon:
Volwassenen – 200 SEK
Kinderen (5 to 14 yrs) – 100 SEK
Gepensioneerd (65 yrs+) – 175 SEK
Student (ID) – 175 SEK
Muskusoscentrum in Tännäs
Härjebrygg, Bygatan 37 in Tännäs
Een bezoek aan het Muskusoscentrum is een aparte uitstap in Zweden, maar ook heel leuk voor met de kinderen. De muskusos is de laatste van de grote oude dieren. De fossiele vondsten in Scandinavië geven aan dat de muskusos hier 30.000 – 44.000 jaar geleden graasde, samen met mammoeten en wollige neushoorns.
Naarmate het weer warmer werd, werd de muskusos verder naar het noorden geduwd, dat en de jacht zorgde ervoor dat het uitsterven versnelde… en leefden ze enkel nog in het noorden van Groenland en langs de ijszeekust van Canada. Vanuit deze populaties zijn verschillende pogingen gedaan om muskusossen opnieuw in te voeren op Spitsbergen en op het Scandinavische schiereiland.
Na de Tweede Wereldoorlog pikte een groep Noorse trappers 27 muskusoskalveren op in Groenland. Slechts 11 kalveren overleefden het transport en werden naar het gebied van Dovrefjäll in Noorwegen gebracht waar de nakomelingen nog steeds leven.
Van deze dieren daalden ze af op vijf muskusossen, die in 1971 naar Zweden emigreerden en die de basis werden van onze huidige stam in Härjedalsfjällen. In de jaren ’70 en ’80 groeide de kudde en waren er hooguit meer dan 30 dieren. Vanaf het einde van de jaren tachtig is het aantal langzaam maar zeker afgenomen, afhankelijk van een aantal factoren. Een belangrijke oorzaak wordt verondersteld te zijn verstoringen en inteelt als gevolg van de kleine genetische verspreiding in de kudde.
In 2007 werd in Härjedalen het muskusoscentrum opgericht, dat fok-, onderzoeks- en tentoonstellingsactiviteiten uitvoert en dit centrum kan je nu bezoeken.
Tijdens deze leuke uitstap met de kinderen in Zweden krijg je een rondleiding van ongeveer 1 uur. Denk eraan dat honden niet zijn toegelaten. Reken op een wandeling van ongeveer 200 m over een natuurpad tot de verblijfplaats van de muskusos.
Prijs per persoon:
- Volwassene – 230 SEK
- Kinderen (0 to 7 jaar) – gratis
- Kinderen (8 to 15 jaar) – 110 SEK
Falu Gruva
30 Gruvplatsen 1, 791 61 Falun
Tijdens onze 10 daagse rondreis door zweden verblijven we voor 2 nachten in het mooie Falun. Deze stad staat sinds 2001 op de prestigieuze werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn mijnbouw.
In december 1992 maakte een laatste salvo een einde aan honderden jaren ononderbroken mijnbouw in falun-mijn. Maar tegelijkertijd was het ook het begin van de transformatie naar een moderne bestemming met werelderfgoedstatus. Verder is de Falu Gruva een belangrijk onderdeel geweest voor de industrie in Zweden.
Op het hoogtepunt van de mijnbouw, in het midden van de 17e eeuw, kwam bijna al het koper in Europa uit Falun. In die tijd was de stad een van de grootste van Zweden met toonaangevende kennis van technologie en techniek.
Tot op de dag van vandaag zijn er veel plaatsen en gebouwen bewaard gebleven in de mijn, in de stad en het platteland van de bergman rond – de drie delen die deel uitmaken van het Werelderfgoed Falun.
Waarom is de mijn bezoeken een van de leuke uitstappen in Zweden met kinderen?
Je kan hier een hele dag doorbrengen op de hele site. Er is zo veel te zien en te doen. Vooral het bezoek ondergronds aan de mijn, maar ook de omliggende gebouwen met mijnschachten en vergeet zeker geen bezoek te brengen aan het interactief museum. Dit museum is zeker een aanrader! Het is een enorm interactief museum waar kinderen zich mogen uitleven met testjes en onderzoeken. Hier kunnen de kinderen in het mijnschachtvat rijden, een middeleeuwse gevechtshelm proberen en testen hoe geologen vroeger werkten.
Rond de mijn heb je nog het mijnmos, gootstenen en stuurhuizen – de historische gebouwen hebben veel te vertellen en je kunt ze zelf bekijken. Probeer zeker de interactieve rondleiding met QR-bewegwijzering langs de promenade rond de open put van Stora Stöten.
Ga ook zeker eens op zoek met de verrekijkers vanuit de uitkijktoren naar de berguil.
Onze tips
- Boek dan je tickets online of als je Engelstalige begeleiding wil kan je beste even per email contact opnemen en je toer zo boeken.
- Reken op een 1 uur in de mijn, je zakt tot 70 meter diep!
- draag vuile schoenen of laarzen
- een goede conditie, je doet tijdens de ondergrondse route veel trappen in smalle gangen
- geen angst voor smalle, kleine ruimtes
- kinderen moeten minimum 3 jaar oud zijn
- alle kinderen onder de 12 jaar moeten begeleid worden door een volwassenen
Prijs per persoon:
volwassene– 250 SEK
kinderen – 110 SEK
familie – 640 SEK
Oster Silvrbgs Gruva
783 91 Borlänge, Zweden
Een van de oudste mijnen van Zweden, er werd hier al in de 15 de eeuw zilver gedolven, de mijn beleefde zij hoogdagen rond 1510. Tegen 1680 had de mijn al een diepte van 220 m en tussen 1630 en 1920 werd er een bescheiden 91.3 kg zilver geproduceerd en later volgde nog goud en zavelkiezel.
Dit is echt een hotspot voor foto’s, het azuurblauwe water trekt velen aan ook om te zwemmen al wordt dit strek afgeraden daar het water zwaar vervuild is.
Verder vind je rond de mijn ook nog restanten waar ooit de middeleeuwse St. Nikolai kapel stond
Ben je nog op zoek naar tal van anderen uitstappen of activiteiten in Zweden? Kijk dan zeker eens hieronder bij Get Your Guide voor meer inspiratie! Tickets online bestellen zorgt steeds voor minder stress en geen lange wachtrijen aan de kassa’s.
Veel reisplezier
de Ottomerekes
Mijn blog bevat affiliate links, wanneer u een aankoop/ boeking doet via deze links, ontvang ik daarvoor een kleine vergoeding zonder dat uw prijs verandert.
[…] Leuke uitstappen met de kinderen in Zweden […]